Čelisti: Sex, lži a Febio

8. březen 2012

Čtvrtek jako kterýkoli jiný, Aleš s jarmulkou na hlavě, Vít s taškou na hlavě, Daniel s máslem na hlavě. Soderbergh se Zkratem v podpaždí, John Carter s nejistou identitou v kožených slipech a Febio s Turky všude možně.

I když se zpočátku zdálo, že americký provokatér a tvůrce filmů, které jsou pro jedny provokativní, pro druhé prázdné, tentokrát Steven Soderbergh dostane v Čelistech řádně přes prsty, rozbor snímku Zkrat se stočil překvapivým směrem. Nejen proto, že v něm hraje krásná žena, které nechybí ani to, co přebývá kněžím, ale hlavně proto, že za iritující neumělostí a příběhovou naivitou se skrývá vlastně dost sympatická provokace současné hollywoodské záliby v agentkách v sukních.

John Carter nemá sukni a není ani provokativní. Je sice pohledný, ale zmatený, jeho identita je tekutá jako slzy Marsu a stopáž přehnaná jako turecká telenovela. S ní ho konec konců pojí i dialogy a některé vizuální výstřelky. Začátek nové galaktické ságy je asi stejně mytologický jako nákupní seznam. Vlastně méně. Kolik mytologie přinese letošní Febio zatím nevíme, zato víme, kolik přinese skvělých filmů. Tajemství se ukrývá uvnitř, tak, jak by zapěl nejkrásnější Nedvěd na celé Sázavě: neváhej a vejdi.

Čelisti, nejlibovější pečbuřt od Sázavy po Berounku.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.