Čelisti: Síran se probouzí

20. prosinec 2015

Jedno z nejtoxičtějších vydání filmově-kritického magazínu Čelisti ovládly Star Wars, thajská narkolepsie, americká fritzlovina a čokl Lajka.

Novinkový vstup měl zhruba podobnou informační hodnotu jako pásma věštkyně Jolandy, ale čelistní posádku zkoušenou nevyspáním a nemocemi nastartoval verbální uragán ke třem poměrně euforickým zastávkám. Světlá strana Síly probudila se v nás. Jinak problémy od pasu dolů jako obvykle.

Dan nejprve pochvalně poreferoval o divácky přístupném, ale přesto intenzivním dramatu Room, Aleš se následně ponořil do vod thajských řek a lovil slovní sumce nad novým dílem Apichatponga Weerasethakula Láska z Khon Kaen. Zděšení, narkolepsie i spokojenost z dvojice filmů, které sice promlouvají k typově odlišnému publiku, ale oba velmi podmanivě.

Hlavním soustem dílu ale samozřejmě byla velkolepá hvězdná roláda J. J. Abramse, která mnohým fandům série Star Wars konečně spraví žaludek po digitálním boršči nové trilogie. Více toho samého, ale to je to jediné, co by věční kluci Dan a Vít vytkli. Jinak americký odborník na restarty složil svůj filmařský bar micva způsobem, který jeho mentora Stevena Spielberga musel potěšit. Nedá se nic dělat, už v tom zase lítáme, síran se probudil, Aleš se potměšile usmívá, Dan a Vít dojatě pláčou se světelnými meči.

Vánoce. Na Štědrý večer: hospodáři pár facek, pusu jeho družce, vám všem vánoční speciál a mír na zemi. Čelisti nadělují.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.