Čelistní pětiletka balonů a kozlů

28. únor 2016

Je tomu již pět let, co jsme pustili žilou Nevinnosti a zahájili pokusy o rozdojení kozla. Na oslavu jsme si přehráli výňatek historicky prvního dílu Čelistí a pak názorně předvedli, že na jeden nešvar, kterého jsme se zbavili, připadají dva nové. Kdo očekával sváteční atmosféru a spoustu lásky, byl zklamán. Trváme na tom, že to není naše vina.

Julio nám sice kdysi mazal huby Medem, ale jeho Ma Ma peče tvrdé a nevábné karcinogenní cookies plné kýče a vyvanulých režijních tahů. Magický realismus se změnil v topornou prózu naučných letáků a jižanských telenovel, které nejpozději od časů Almodóvarových Rozervaných objetí prostě nedokážeme brát vážně.

Trhá se i naše pevné objetí s bratry Coenovými, i když spíš jen tak symbolicky. Ave, Caesar! není dle žádných měřítek katastrofa, ale spíš lehký tvůrčí automat, ze kterého vypadne několik málo skvělých scén a pak celá řada povědomých, které ale v minulosti vyzněly podstatně lépe. Coenům zkrátka začíná škodit pobyt v komfortní zóně. To samé se samozřejmě děje i u nás.

V posledním vstupu jsme zavzpomínali na doby, kdy jsme byli mladí a plní ideálů. Ale to se nemělo stát, jak říkával Pepik Vinklář.

Příště s Pepikem Kemrem pozveme dál svoje stáří. Nic nekončí, jedeme dál.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.