Centrum patří všem! Chemické divadlo v centru Prahy chce okouzlit i aktivizovat. Vydejte se do Zlaté

3. srpen 2021

Centrum je pozlátko a kýč, centrum je turistické, centrum je vyvlastněné kapitálem, centrum nám nepatří. Důvodů, proč se Pražané vyhýbají centru, je dost. Se zdánlivě beznadějnou situací ale zahýbala pandemie a část bytů opatrně znovu zabydlují nájemníci, kteří mají zájem ve městě skutečně žít. Teď se k trendu přidává kultura. Šestidenní oslava divadla a občanské angažovanosti Zlatá chemie burcuje Anenskou čtvrť.

„Chtěl bych posluchače pozvat na bohatý hudební program a diskuze o aktuálních tématech nejen centra Prahy. Přijďte i na vycházky, až téměř demonstrace, které jsou také součástí festivalu a mají motivovat lidi, aby se zajímali o veřejný prostor,“ uvádí napřímo aspirace ambiciózního festivalu umělecký vedoucí Chemického divadla Vojtěch Bárta.

Zatímco přes den se debatuje v paláci Unitaria a v Divadle Na Zábradlí se prezentuje současná literatura, od půl deváté večer vrcholí každý den site specific inscenací Chemického divadla Gomora ekocida. Ulice Zlatá se na pár dnů proměnila v současnou Neapol plnou magie, ale i mafie, mizérie a ekologické bezohlednosti.

Inscenace Gomora ekocida hledá paralely mezi Neapolí a centrem Prahy. Ale nejde jen o byznys a turismus, který trápí historické jádro a ničí tak magii a genius loci. Festival svou šíří přesahuje lokální kontext a chce se bavit o všeprostupující ekologické krizi a nakonec i utopii a cestě ven. Přednášky a prezentace na Zlaté chemii mají ekologické spolky jako Limity jsme my nebo Fridays For Future, sociální podniky Pragulic nebo Přestupní stanice, ale i iniciativa Zachraň javor a Občané Prahy 1. Večery pak zakončují koncerty a hudební sety. Hrají dné, Aid Kid, Lotus Wash, Billow a další.

Co zmůže divadlo a kultura v občanské debatě o centru města? Kde se nachází spojnice mezi Neapolí a centrem Prahy? Jak souvisí mafie s ekocidou? Pusťte si celou reportáž.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.