Černobyl je fenoménem posledního pracovního dne, říká fotograf Oleg Fetisov

26. duben 2016

Hostem dnešního On Air byl Oleg Fetisov, autor fotografií, které můžete až do 10. května vidět na Fakultě stavební pražského ČVUT na výstavě nazvané Černobyl 30.

Oleg Černobyl navštívil během své pracovní cesty do Kyjeva a nafotit svůj výlet považoval za přirozené, protože ukázat Černobyl dnes přispívá ke schopnosti naší reflexe minulosti.

„Nepoužíval jsem žádné filtry, nechtěl jsem, aby to v těchto dnech mělo nějaký dramatický kontext. Takže ta výstava má spíš koncept takové pohlednice. Obsahuje i detaily a to by měla být připomínka toho, jak to město bylo opuštěné a v jakém stavu to ti lidé opouštěli.“

Při našem povídání došlo překvapivě i na docela veselé momenty, třeba když Oleg popisoval, jak se snadno může stát, že radioaktivní území opustíte jenom v prostěradle. Jestli se sám bál po zamořené oblasti pohybovat, co všechno vlastně musíte podstoupit, abyste se do Černobylu vůbec dostali, s jakými lidmi se setkal, i o všudypřítomném riziku, to všechno si můžete poslechnout v našem rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.