„Češi milují asijský jídlo, ale ne Asiaty.“ Pusťte si dokument o hledání lásky na českých gay seznamkách

26. červen 2017

„Kdyby se to dozvěděli ve Vietnamu, tak nevím.“ Adamův coming out byl komplikovaný. Nejenže se musel potýkat s odmítavou reakcí své rodiny a ve vietnamské komunitě svoji identitu skrývat. Narazil u samotných gayů, kteří se někdy k asijským mužů staví odmítavě – i tady vládnou stereotypy.

V dokumentu Cháu có người yêu chưa, v českém znění „Máš lásku?“, Adam hledá trvalého partnera pomocí seznamovací aplikace Grindr. Touží po lásce a vážném vztahu: „Já bych chtěl fakt randit, strašně. Mít prostě kino, večeře, ať to klidně končí sexem, ale ať to začne nějak jinak.“ V jeho situaci tohle vůbec není jednoduché.

Fotka, výška, váha, věk, milostné preference. „No Asians“ nebo „no rice“ jsou v tomto světě často používané výrazy. Adam projíždí fotky mužů v okolí a vypráví o tom, jaké to je pohybovat se na hranici dvou zcela odlišných světů. V hledání pokračuje, i když se s ostatními muži na síti většinou míjí. V pravou lásku pořád věří.

DokuVlna: Ven ze své bubliny

Jak si ale zajistit pozici v prostředí, které je vůči Adamově etniku předem odmítavé? A nezavřít se do pasti přebírání stereotypního pohledu na sebe sama?

Lumír Košař
Autor dokumentu, Lumír Košař, pochází z Ostravy, ale už sedmým rokem žije v Praze. V minulosti navštěvoval katedru divadelní vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a v současnosti čtvrtým rokem studuje na katedře dokumentární tvorby pražské FAMU. Je jedním z režisérů, kteří pro Českou televizi připravují dokumentární cyklus Queer, a dokument Cháu có người yêu chưa – Máš lásku? je jeho rozhlasovým debutem.

Máš lásku?
Autor: Lumír Košař, dramaturgie: Brit Jensen, zvuk: Jiří Slavičínský

autor: Lumír Košař
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.