České učebnice jsou grafická šílenost, říká autorka oceňovaného slabikáře i českých emotikonů

17. červenec 2019

Designérka a ilustrátorka Soňa Juríková vytvořila sadu emotikonů, kterým porozumí především Češi. Je mezi nimi Trautenberk, Jára Cimrman, kobliha, paštika nebo postava Večerníčka. Za svůj předešlý projekt slabikáře, který byl její bakalářskou prací, získala mimo jiné 2. místo ve studentské kategorii za nejkrásnější knihu roku 2018. „Brala jsem to jako odrazový můstek k učebnicím, z jejichž grafické podoby mě často doslova bolí oči,“ říká současná studentka VŠVU v Bratislavě.

„Nejtěžší pro mě byly portréty lidí, které normálně moc často nekreslím. Podle fotek, které jsem si vždy hodně přiblížila, jsem se snažila vybrat pár detailů, které udělaly tu výslednou podobu,“ vysvětluje postup při kreslení portrétů Soňa Juríková. „Jestli byl Cimrman nejtěžší? Ani ne, vybrala jsem si jednu z jeho asi 180 známých podob a pár lidí ho skutečně poznalo,“ dodává s úsměvem.

Czemoji Soni Juríkové

Vzhledem k tomu, že se původně jednalo o školní projekt, na které se obecně nevztahují autorská práva, budou před případným zprovozněním některých emotikonů právě konkrétní značky patrně největším problémem. „S takovou publicitou jsem nepočítala, ale teď, když to vypadá, že mé emoji skutečně uvedu do praxe, budu muset ty značky pořešit,“ uvědomuje si Juríková, které v souvislosti s českými emoji píšou nadšené reakce už i lidé ze zahraničí.

Velmi kladného přijetí a několika ocenění se dočkala i její bakalářská práce v podobě slabikáře. „Už dlouho jsem si říkala, že bych chtěla zkusit redesignovat nějakou učebnici, jejichž grafická podoba je u nás podle mého velmi špatná. A protože ve slabikáři má člověk docela velkou volnost, rozhodnula jsem se začít právě jeho návrhem,“ vysvětluje ilustrátorka. Nad oficiálním vydáním slabikáře nicméně podle Juríkové slov stále visí otazník. „Texty jsem měla od konkrétního vydavatelství, které neprodává svá práva, takže ho nemůžu vydat nikde jinde. A to nakladatelství mi řeklo, že se mu do portfolia tak úplně nehodí, ale jsme předběžně domluvení na doplňkové učebnici s ilustracemi a designem, které jsem v mém slabikáři použila.“

Proč se Soňa Juríková rozhodla studovat navazující magisterský obor na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě? A jaké překážky musí podle ní překonávat mladí čeští ilustrátoři a ilustrátorky? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.