Český lev? Nechte ženy domluvit, říkají podstatné věci

12. březen 2024

Dramaturgie sobotních Českých lvů přinesla kromě nového moderátora Marka Ebena také nový prvek – kouř, který měl upozornit na konec časového limitu při projevech. Proč byla obrovská škoda a neúcta, že přerušil producentku Pavlu Janouškovou Kubečkovou nebo režisérku Dariu Kashcheevu? A proč by se čeští moderátoři měli dovzdělat v tématu mikroagrese? Pusťte si Kompot.

Na začátku přímého přenosu Českého lva z pražského Rudolfina vypadal kouř linoucí se z pultíku na pódiu jako vtip, který byl ale záhy uveden do tvrdé praxe. Boj o každou přetékající minutu vyvrcholil „hlasem shůry“ režiséra přenosu Michala Čecha, který přerušil projev režisérky Darii Kashcheevy slovy: „Dario, skončete!“ Vítězka Českého lva za krátký film Electra, který měl premiéru na festivalu v Cannes a zvítězil na festivalu v Torontu, tak nedokončila svůj apel na zlepšení podmínek pro matky ve filmovém průmyslu.

Režisérky, jež byla za předchozí krátký film Dcera nominovaná na Oscara, se lidé na sociálních sítích zastali, ale rovněž schytala i kritiku, a to dokonce i od některých kolegů, kteří poukazovali na její tádžický původ. „Dostali jsme se do situace, kdy od lidí kde bych čekal jasnou podporu, se jí nedočkáme a zazní od těch, kde bych to nečekal. Darii Kashcheevy se zastal například zakladatel projektu Datarun a spolumoderátor podcastu Insider Michal Půr,“ upozorňuje Šimon Holý. „Ano a také předseda Senátu Miloš Vystrčil,“ dodala Hana Trojánková Biriczová.

Pusťte si Kompot, ve kterém Hanka křičí, ale odmítá se za to stydět. Tak aspoň upozornění: pro citlivé duše, ega i uši. Navrhujeme ale společně hněv prožít a potom se posunout dál. A zachovat příště chladnější hlavu. Sledujte nás na instagramu.

Spustit audio

Související