StarDance vyhrála žena generace Z. Roztomilá, nevinná a půvabná, ohodnotil ji boomersky Marek Eben

20. prosinec 2023

Skončila dvanáctá řada StarDance a vítězi se stali herečka Darija Pavlovičová s tanečníkem Dominikem Vodičkou. Ve finále se dále objevili snowboardistka Eva Adamczyková a vodní slalomář Vavřinec Hradilek. StarDance je stále více kritizována mediálními experty za konzervatismus, zároveň ji vyhrála soutěžící generace Z. Je čas pořad omladit?

Vedle Josefa Šlerky, o jehož komentáři pro Echo24 jsme hovořili v dřívějším dílu, se nyní k televiznímu pořadu vyjádřila také socioložka a mediální expertka Irena Reifová pro Aktuálně.cz. StarDance označila za „zpátečnický pořad, který nepatří na žádnou obrazovku nebo do veřejného prostoru.” Vadí jí zejména vytváření norem a genderových rolích nebo pojímání těla. „Letos jsem se byla podívat na tanečních lekcích pro mládež. Bylo běžné, že spolu tančily dvě dívky, dva chlapci nebo někdo tančil sám,“ říká v rozhovoru. Jak se musí pořad změnit, aby byl společensky relevantní? Kolik údajně berou soutěžící, tanečníci, moderátoři i porota? A je to fér? Pusťte si Kompot.

Tuto epizodu se Hanka a Šimon podívali také na topky a flopky roku 2023. Vodítkem jim byla koláž popkulturního komentátora Evana Rosse Katze. Vítězily hlavně ženy: Barbie, odborářka Fren Drescher, Gwyneth Paltrow u soudu nebo nenamalovaná Pamela Anderson. Zároveň našli i nejlepší a nejhorší momenty české popkultury. Poslechněte si Kompot!

Následující dva díly se můžete těšit na shrnutí toho nejlepšího v Kompotu a také speciální soutěž Risk UJ! Sledujte nás na Instagramu a všude, kde nás potkáte a přejeme vám krásné svátky jakéhokoliv náboženství, případně i žádné svátky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.