Cesta z pekla. Poslechněte si příběh o hledání léku na sexuální násilí

20. březen 2021

„Stálo nade mnou šest policajtů. Přesvědčovali mě, ať to nechám být,“ říká oběť znásilnění Ledimo, se kterou Lukáš Houdek natáčel v jihoafrickém Johannesburgu. I přes zastrašování a strach o život se mladá žena odmítla vzdát. Dokument o hledání cesty k tomu, jak sexuální násilí snížit, nás zavede do jihoafrické metropole i do hornické obce Rustenburg, kde znásilnění zažila každá čtvrtá žena.

Mladá Jihoafričanka Ledimo byla před několika lety ve svém bytě v chudinské čtvrti Hillbrow v Johannesburgu znásilněna sousedem. Přivolaná šestice policistů si nechala pachatelem namluvit, že dívka se sexem souhlasila a teď se mu snaží pomstít. „Nevěřili mi ani sousedé, ani kamarádi,“ vzpomíná. Pachatel byl totiž i jejich přítelem.

„Kdykoliv jsem procházela kolem, nadávali mi, že chci zničit život nevinného muže, že je živitelem rodiny,“ popisuje. Nakonec se musela z obav o svůj život odstěhovat a na několik týdnů se uchýlit do úkrytu. „Neměla jsem si o tom ani s kým promluvit,“ dodává, zatímco jí tečou po tvářích slzy.

Ledimo byla v roce 2014 znásilněna ve svém bytě v Johannesburgu sousedem. I přes výhrůžky boj za spravedlnost nevzdala

V Jihoafrické republice je ročně hlášeno přes 40 tisíc znásilnění. Podle aktivistů jde pouze o zlomek skutečných činů a hovoří tak o pandemii sexuálního a genderově podmíněného násilí. To má pak podle odborníků kořeny v násilné historii země, která do poloviny 90. let za praktikování násilí udržovala režim apartheidu, tedy rasové segregace.

Jedním z míst, kde je situace nejvážnější, je hornické město Rustenburg. Znásilnění tam podle výzkumu Lékařů bez hranic zažila každá čtvrtá obyvatelka. Právě zde se však tato mezinárodní organizace snaží najít účinný lék, který by mohl tamní společnosti z této pandemie pomoci.

Tím je progresivní a propracovaný systém prevence a řešení následků sexuálního násilí. Klade si za cíl už v raném věku zevrubně vzdělat jak potenciální oběti, tak agresory a následně se postarat o včasnou, citlivou a odbornou pomoc obětem. „Naším hlavním heslem je naslouchat. Nesoudit,“ shrnuje hlavní krédo místní pracovník Lékařů bez hranic Donald Zhou.

Ledimo takovým programem bohužel možnost projít neměla. Využila však možností, které nabízí nové technologie i těm, kteří žijí v chudinském prostředí a chybí jim hlas a přístup ke zdrojům. Přes Twitter kontaktovala známou jihoafrickou feministickou aktivistku a rozhodla se vzít osud do vlastních rukou. A podobně jako lidé z Rustenburgu se vydala na cestu z pekla.

Poslechněte si o možnostech, jak se sexuálním násilím bojovat. „Myslím, že se v tomto ohledu máme v Česku co učit,“ říká autor dokumentu Lukáš Houdek.

Název: Cesta z pekla
Autor: Lukáš Houdek
Dramaturgie: Brit Jensen
Zvukový mistr: Tomáš Gsolhofer a Lukáš Dolejší
Hudba: Sheridan Paul Tongue, DC Jansson
autor: Lukáš Houdek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.