Cestovat „čistým stylem“ nedává nic zadarmo, ale je to svoboda, říká Marek Cvach, který došel pěšky do Benátek

15. listopad 2021

Po maturitě pěšky do Benátek. Oklikou přes Švýcarsko a za 30 dní. Anebo 300 km po filipínských ostrovech na kajacích. S jedním šťastným ztroskotáním. Dvě úplně odlišné cesty spojuje snaha Marka Cvacha o „čistý styl“.

Marek se vypravil do Benátek, protože předtím ještě nikdy nebyl u moře. Vyrazil po skautském táboře, šel 30 dní, průměrně 45 km denně. Z Česka si to namířil do Německa, Rakouska a pak do Švýcarska a Lichtenštejnska, odkud překročil hranice do Itálie.

Marek Cvach

Se značně limitovaným studentským rozpočtem si nemohl dovolit návštěvy památek ani pestřejší a nákladnější nákupy jídla. Na závěr cesty se k němu přidala jeho sestra. Takhle ve svém online deníku popsal ráno před příchodem do Benátek.

Do Benátek po vlastních

„Vzbudil jsem se už ve 3:00 a dál jsem nemohl za žádnou cenu spát. Stále mi hlavou pronikala myšlenka, že dnes dovrším své měsíční snažení. (…) V 6:00 opět zvoní budík, ale protože se nám nechce vařit ve spacáku na docela frekventovaném místě, tak lehce sbalíme a jdeme vařit na lavičku ke hřišti. Protože máme už jen jedno kafe, vaříme tedy jednu porci čaje a jednu kafe, o které se dělíme. Přikusujeme a namáčíme si jakési cereální sušenky a je nám moc dobře.“

Benátky nakonec přinesly Markovi rozporuplné dojmy, ale cesta byla v pravém slova smyslu cílem. Zpátky do Česka jel Marek stopem a je rád, že celou cestu pojal „čistým stylem“, jak sám říká. Díky němu se na cestách cítí nejsvobodněji, i když je třeba cesta náročná fyzicky nebo v jiných věcech.

Robinsoni na Filipínách

O několik let později Marek vyrazil na Filipíny. Společně s kamarádem si s sebou vzali nafukovací kajaky a pádlovali mezi ostrovy. Celkem to nakonec bylo 300 km mezi Coron Town a Limanacongem.

Z kajaků během cesty udělali oplachtěný katamarán, jednou ztroskotali a zažili skvělá setkání s místními lidmi na malých ostrůvcích, kam nezasahuje turistický ruch. Množství nocí trávili na písečných kosách a opuštěných ostrovech u ohně a pod hvězdami.

Filipínské mořské dobrodružství a pěší pouť do Benátek. Poslechněte si vyprávění Marka Cvacha v cestovatelské Casablance! Nabízíme kompletní záznam rozhovoru z vysílání.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.