Chris Blackwell z Island Records – nemilosrdný obchodník, nebo zakladatel současného reggae?

Chris Blackwell je anglický byznysmen a producent, který ve svých dvaadvaceti letech založil vydavatelství Island Records. Rodák z Londýna má kontroverzní pověst. Podle některých je Blackwell osobností, která dala světu reggae, jak ho známe (včetně fenomenální kariéry Boba Marleyho). Někteří jej ale označují za bezcitného obchodníka s hudbou. Kde může být pravda, jsme probírali v dalším vydání Scény s Jakubem Johánkem v “edukativní” rubrice Dubové okénko Prince Wilibalda.

Blackwell se narodil zámožným rodičům a jeho kariéru to značně předznamenalo – mladý Chris měl od začátku poctivě umetenou cestičku. Těsně po dosažení plnoletosti se přesunul na Jamajku, plnil zde vojenskou službu. Také tam ve svých dvaadvaceti letech založil vydavatelství Island Records, které začalo psát historii ska a reggae. To se psal rok 1958 a v té době malý lokální label nastartovaný rodičovskou finační injekcí v hodnotě 10000 liber měl pod taktovkou Blackwella raketový start. Prvním velkým hitem, který se povedlo Blackwellovi vydat, byla předělávka slavné skladby My Boy Lollipop. Píseň přezpívala mladá Jamajčanka Millie Small a jedna z nejslavnějších písní zlaté éry šla do distribuce amerického labelu Fontana. Blackwell s ní slavil obrovský úspěch, ale to byl jen začátek.

Jeho značka poté přes tři desetiletí objevovala celou řadu notoricky známých interpretů a udávala směr. Jeho rukama prošli Toots and The Maytals, Burning Spear, Jimmy Cliff, Black Uhuru, Third World, ale i umělci, kteří s reggae neměli nikdy nic společného. Jména jako Nirvana, U2, Grace Jones, Cranberries nebo Jethro Tull určitě dobře znáte. Potom je tady samozřejmě Bob Marley, z kterého chtěl Blackwell mít rockovou hvězdu a vlastně se mu to docela povedlo.

Na konci sedmdesátých let Blackwell začal fušovat i do filmu. Spolu s Perry Henzellem natočil  snímek The Harder They Come s Jimmy Cliffem v hlavní roli a dostal tak ostrovní témata do mainstreamových kin. Jeho další dítko – produkční společnost Palm Pictures – toho má na svědomí neuvěřitelně mnoho. A nezapomeňme ani na slavnou Blackwellovu epizodu s natáčením bondovky Dr. No, u které figuroval jako lokační a film se natáčel na pozemku jeho matky.

Záznam pořadu najdete zde.

 Playlist:

Sun Collective - Knots Dub

Israel Vibration - Jah Time Has Come

Aswad - Love Fire // CBS Records International

Culture & Don Carlos - Calling My Brother

Black Uhuru - Puff She Puff

Delroy Wilson - Living in The Footsteps

David Steel Pulse Hinds - Jah Vengeance

 

Keith and Tex - Tonight

Laurel Aitken - Boogie In My Bones

Derrick Morgan - Forward March

Owen Gray and The Caribs - Far Love

Jimmy Cliff - Miss Jamaica

Millie Small - My Boy Lollipop

The Skatalites - Guns Of Navarone

Robert Marley - Judge Not

Bob Marley - Hooligan

Bob Marley - Stir it up

Bob Marley - Concrete Jungle

Toots and The Maytals - Redemption Song

Jimmy Cliff - The Harder They Come

Linton Kwesi Johnson - Inglan is a Bitch

 

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.