Číst popsaný papír a halucinovat nad ním, to je láska k literatuře

19. duben 2023

Ivana a Zuzana tentokrát přivítaly profesora z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně Stanislava Zajíčka, se kterým v brněnském studiu Českého rozhlasu dali všichni vespolek řeč o tom, proč je i v dnešní době ještě žádoucí číst potištěný papír a jak může člověk milovat učení.

Stanislav se rozpovídal o tom, jak vždy miloval školní ruch a specifický puch školních jídelen a interakce se spolužačkami, mezi které patřila hra se zajímavým názvem „zátah na nevěstinec“. Zuzana pak odtajnila, že na stejné gymnázium, kde Standa poučuje o literatuře a latině, kdysi chodila. Doptávala se proto na tamní fontánu a paní knihovnici.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nedostaly k úplně jiným tématům – probralo se, proč se mladý člověk přihlásí na tzv. pajdák, jaká je Standova zkušenost s parlamentem, proč miluje Komenského a klasické školní jídlo kolínka. Ivanka také propálila, že ona nejvíc ze všeho na světě miluje párek v rohlíku. Zuzana zase na základě rozhovoru se Standou pochopila, jak se na cihlu dává malta a proč Stanislav nemá rád slova parláč, dizík a gymplík.

Buchty ale hlavně zmínily, že se Standou spolupracovaly na rozhlasácké minisérii Buchty čtou, která bude cobydup v éteru. Má za cíl stravitelně pojednávat o kanonických knihách, které ale ve skutečnosti nikdo opravdu nezná. Mezi bichle, které se Stanislavem rozebrali jako lupič banku, patří třeba Babička, Proměna nebo Paní Bovaryová. Na Buchty čtou se můžete těšit každé úterý od 25. dubna.

Stanislav pak ještě povykládal o tom, že dnešní mladí nerozumí slovům jako je outěžek a věno a že si po Sametové revoluci koupil hedvábnou kravatu. Ivana na závěr zarecitovala nemravnou báseň o Komenském, který podle této poezie skákal z okna na ženy, a mohlo se jít konečně domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že je lepší číst než brát drogy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.