Co čeká Ústecký kraj v roce 2018? Rozvoj dopravy i odchod Kubery

26. prosinec 2017

Příprava na spuštění krajského dopravce, převod nemocnice v Rumburku, ale i několik kauz, které by se měly dostat k soudu, očekává v příštím roce Ústecký kraj. Kraj zároveň přijde o zřejmě nejvýraznější politickou postavu. Dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera za ODS oznámil, že současné volební období je pro něj v čele města poslední.

Krajský dopravní podnik vznikl už v letošním roce. Zatím jde ale prakticky o prázdnou skořápku, která má sice ředitele, nemá ale například s čím jezdit. První autobusy na operativní leasing by mohly dorazit právě v příštím roce, vyjedou ale až v roce 2019. V první etapě zajistí Dopravní podnik Ústeckého kraje dopravu na Ústecku. Ústecký kraj se rozhodl pro zřízení vlastního dopravce, když se kvůli platům řidičů neshodl se společností BusLine, která zajišťuje část krajské dopravy.

Rumburk na Děčínsku by měl mít jasno o budoucnosti své nemocnice. Na konci února končí druhé kolo tendru. Vstup silného akcionáře má podle starosty Jaroslava Sykáčka za ČSSD pomoci udržet v zatím ztrátové nemocnici co nejrozsáhlejší zdravotní péči. "Chceme vstupem silného partnera také uklidnit personál nemocnice," uvedl Sykáček.

Po téměř sedmnácti letech by také mohla v kraji vzniknout protialkoholní záchytná stanice, a ulevit tak urgentním příjmům nemocnic, kde opilci v současné době končí. Pokud se Krajské zdravotní, pod kterou spadá pět krajských nemocnic, povede získat dostatek personálu, měla by záchytka vzniknout v teplické nemocnici. Kraj již dříve odhadnul roční náklady na zhruba 12 milionů korun.

Protialkoholní záchytná stanice, která už léta funguje v areálu Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje v Českých Budějovicích

Jednu výraznou změnu přinesou podzimní komunální volby. V čele lázeňských Teplic skončí po 24 letech primátor Jaroslav Kubera. Politik, který letos oslavil sedmdesáté narozeniny, již dříve avizoval, že současné volební období je pro něj ve funkci primátora poslední. "Tady to bude tak, že bych byl třeba obyčejný zastupitel a věděl a mohl svou chabou řečí brzdit to utrácení. Protože ono samozřejmě nastane," řekl už dříve ČTK primátor.

K soudu by se mělo dostat několik výrazných kauz. Zhruba na polovinu roku odhadnul dozorující státní zástupce podání obžaloby za podvody při čerpání kotlíkových dotací. V případu je z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie obviněno 27 žadatelů o dotace, společnost, která kotle i dotace zprostředkovávala, a také statutární zástupce firmy. Během prvních měsíců roku 2018 by také mělo skončit vyšetřování vraždy nezletilé dívky v Doubici na Děčínsku a pokusu o vraždu její mladistvé kamarádky. Bývalému novináři Martinu Chloubovi hrozí až výjimečný trest.

Krajský soud v Ústí nad Labem
autor: ČTK
Spustit audio