Co je sakra NFT? Digitální žetony, které pomohou hudebníkům přežít krušnou dobu bez výdělků

20. duben 2021

Moderní problémy si žádají moderní řešení. Bez možnosti výdělku z koncertů se umělci uchylují k nekonvenčním způsobům obživy, jako je prodej nezastupitelných žetonů neboli NFT.

Non-fungible tokeny fungují na technologii blockchainu, stejně jako kryptoměny bitcoin či ethereum. Tato technologie zaručuje nezcizitelnost a unikátnost tokenu v kyberprostoru. Videoart, hudba či gif, to všechno se dá vydat jako NFT a patřičně zpeněžit.

Hudebníci jako Aphex Twin, Grimes, Kings of Leon a mnoho dalších spatřili potenciál NFT a jejich investice se vyplácí v milionech. Kde se ale vzala nákupní síla? Proč by někdo chtěl nehmotný balíček kódu? Kromě jasné sběratelské hodnoty se nabízí i šance pro fanoušky, jak ukázat svou loajalitu hudebníkovi.

Co je NFT a k čemu je dobré ho vlastnit? Jak se staví tvůrci NFT k environmentální zátěži kryptoměn? A který hudebník zatím na tokenech vydělal nejvíce? Poslechněte si celý příspěvek!

autor: Marek Zavřel
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.