NFT – umění fetišizace digitálního obsahu. Jaké je vlastnit několik kilobajtů?

31. březen 2021

Internet už skoro tři měsíce nemluví o ničem jiném než o NFT. Nejde o žádnou novou ligu fotbalu, ale o blockchainovou technologii, která umožňuje vlastnit část digitálního prostředí. Peníze z kreativního obsahu na síti dosud plynuly hlavně ze sledovanosti provázané s reklamou. NFT je cesta, jak monetizovat digitální obsah přímo. Pár let starý fenomén v plné síle znovu ožil s jarní fází lockdownu, kdy se rozpoutalo šílenství kolem nákupu a prodeje děl kreativců všeho druhu.

Skrze NFT se dá koupit track hudebníka The Weeknd, deset let starý gif Nyan Cat, obrázky Grimes, video z TikToku, virtuální 3D dům nebo kartička youtubera, který se stylizuje do Pokémona.

„Zajímalo mě, jaké to je vlastnit něco v online prostředí. Normální člověk by řekl, že je to úplná blbost, protože si kupujete pár kilobajtů, které si můžete zdarma stáhnout. Pro řadu lidí to nemá vůbec žádnou hodnotu,“ připouští influencer Petr Mára, který je jedním z českých vlastníků NFT. NFT je zkratka pro non fungible token – znamená to jedinečný nebo nezaměnitelný token. Jde o digitální klíč, který vám zaručuje v blockchainovém protokolu vlastnictví přidruženého digitálního výtvoru.

Nyan Cat

NFT horečka leží někde na průsečíku sběratelské vášně, lockdownové nudy a spekulace se vzácným virtuálním zbožím, které se v očích zúčastněných jednou zhodnotí. „Ano, předpokládám, že za několik let bude vlastnit jedno z prvních NFT něco, jako když najdete vykopávky ve starém Egyptě,“ vysvětluje Petr Mára svůj nákup obrázku Crypto Punka za 32 etherů (asi 1 milion korun).

NFT běží nejčastěji na protokolu druhé nejoblíbenější kryptoměny Ethereum, která spotřebovala pro svou činnost loni přibližně 25 TWh elektrické energie, což je asi jedna třetina spotřeby celé České republiky. Uhlíkovou stopu vámi zakoupeného NFT si můžete spočítat na této stránce. Přestože se Ethereum už delší dobu snaží přejít na jiný typ technologie, který je mnohem méně energeticky náročný, ekologický dopad kryptoměn je pořád jedním z hlavních problematických momentů.

Umělec Max Máslo kromě environmentálního aspektu ve své kritice NFT na serveru Artalk zmiňuje ještě pochybnou povahu uměleckých děl s ním spojených. Kryptokreslíř Beeple se stal nedávno třetím nejúspěšnějším žijícím umělcem (měřeno penězi), když známá aukční síň Christie’s vydražila jeho dílo The First 5000 Days za 69 milionů dolarů.

NFT sice může být příležitostí, jak přímo podpořit svého oblíbeného digitálního tvůrce, ale taky překlopením neduhů světa umění, jako je artwashing nebo snobská spekulace s tržní hodnotou umění, do digitálního prostředí.

Co je to NFT? Má smysl koupit si digitální obsah, který ostatní užívají zdarma? Jak se umění střetává s kryptokomunitou? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.