Co se stalo s Marissou Marcel? Immortality Sama Barlowa bourá hranice mezi hrou, filmem a realitou

16. září 2022

Ne jeden, ale rovnou tři. Immortality herního designéra Sama Barlowa a jeho studia Half Mermaid se vzletně nazývá trilogií, tvoří ale nerozdělitelný celek jdoucí po stopách fiktivní herečky, která měla všechny předpoklady ke slávě. Za co nejnovější hit na poli interaktivních filmů sbírá nejvyšší hodnocení předních herních kritiků?

Tvorba Sama Barlowa už od Her Story z roku 2015 balancuje na hraně svého média z pomezí filmu a hry, Immortality se ale vymezení své žánrové škatulky vzpírá ještě mnohem víc. Trojici filmů zasazených do let 1969, 1970 a 1999 nepřehrává od začátku do konce, ani diváctvo/hráčstvo nestaví před žádná náročná, větvená rozhodnutí – krátké klipy, které se dají volně přetáčet, propojují jednotliví herci a rekvizity.

Cílem je tak přijít na správný řetězec událostí, kde nejde ani tak o děj samotných fiktivních filmů, ale spíš o dění v zákulisí a o interpretaci dialogů, které by se v ostrém střihu rozhodně nedostaly na plátno. Na poměry interaktivního filmu má Immortality překvapivě vysoké produkční hodnoty, zároveň je zpracováním technicky a dobově věrná odpovídajícím érám 20. století, a to včetně zvukové stránky.

Ústřední záhada Marissina zmizení je dostatečně fascinující, aby hráče a hráčky hnala kupředu celou dobu, své mystérium si přitom zvládá udržet až do konce a neprozrazuje během pátrání víc, než je bezprostředně nutné pro další postup. Podle Jardy navíc příběh Immortality nekončí ani s výsledným rozuzlením, naopak jde o zážitek, který hodlá dozrávat ještě drahnou dobu po odrolování závěrečných titulků.

Jaká další herní zmizení uvíznou v paměti a nepustí? Proč je lepší hrát Immortality na gamepadu, ne na klávesnici? Dozvíte se v aktuálním Questu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.