Čtyři ultimátní módní trendy ze 70s filmů, které se letos budou nosit

14. duben 2020

Možná je nebudete chtít nosit, ale za podívání rozhodně stojí. Vybíráme čtyři ikonické vizáže z filmů ze 70. let, které letos určitě potkáte i v českých ulicích. Jako první je v kultovních filmech oblékli Diana Ross, David Bovie nebo pankáči z Black Flag.

Obtažené kožené kalhoty a křivák. Odhalený proužek pasu naznačuje, že na tričko se tu nehraje. Na kresleném plakátu k filmu Mad Max stojí pevně rozkročený Mel Gibson v černém koženém kompletu, který chrání a zároveň do detailu odhaluje a zvýrazňuje atletické tělo Šíleného Maxe. Celokožené looky, ať už jde o kombinaci kalhot, sukní a topů, nebo rovnou o šaty, jsou snad ve všech trendových předpovědích pro dámskou i pánskou módu pro rok 2020. A to nejen v černé a v přírodních odstínech hnědé, ale také ve výrazných barvách, jako je třeba červená.

S kůží, konkrétně s koženými bundami, úzce souvisí i další letošní trend, kterým je už po milionté návrat punku. Než vás dnešní trendová fašírka punku znechutí, podívejte se na skvělý dokument The Decline Of Western Civilization s autentickými rozhovory a záběry z koncertů kapel jako Black Flag, X, Germs, Fear nebo Circle Jerks. Jak se z autentické hudební subkultury postupně stala móda a trend, můžete vidět v životopisném filmu o Vivienne Westwood.

03511060.png

V módě bude i odhalování naší vlastní kůže, konkrétně ramen. Vrací se totiž šaty a overaly se šikmým výstřihem, který odhaluje jedno rameno. Druhé naopak zůstává skryté v nadýchaném dlouhém rukávu. Přesně tak, jak to ve filmu Mahogany nosila Diana Ross. V romantickém dramatu o ambiciózní designérce se vedle ultimátních dámských modelů opakuje také další letošní módní hit, pánský rolák.  

David Bowie coby Ziggy Stardust

Asymetrické odhalení ramene a nohy se v představách designérů v roce 2020 nedotkne jen dámské módy. Třeba Rick Owens v kolekci pro letošní rok jasně citoval Davida Bowieho z éry Ziggyho Stardusta. Sice vynechal motiv ohně v rozkroku, který měl na jednom z ikonických kostýmů vyšitý Ziggy, ale i tak vyvolaly jeho vlající asymetrické pánské šaty a overaly bouřlivé reakce. Ačkoliv jsou tyhle pánské looky už skoro padesát let staré, pořád na ně asi není ta správná doba. Nejen pro české ulice jsou asi ještě příliš pokročilé a sexy. Takže jestli je nevynesete vy sami, můžete se jimi kochat akorát tak v záznamech z Owensovy přehlídky nebo v dokumentárním filmu Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

Poslední ze čtyř sedmdesátkových inspirací v Česku potkáte na sto procent, protože s ní pracují i lokální módní značky a návrháři. Letošní kolekce respektované designérky Moniky Drápalové pro známou českou ready to wear značku Pietro Filipi dýchá náladou z romantické komedie Annie Hall. Stejně jako kostýmy, které ve filmu oblékla herečka Diane Keaton, je postavená na klasické pánské krejčovině. Ikonickým kouskem, který bude letos nejspíš všude, jsou volné oblekové kalhoty s vysokým pasem. 

Kůže, punk, asymetrie a pánská krejčovina, takové jsou 4 letošní trendy ze sedmdesátkových filmů. Jestli je budete oblékat nebo vás inspirují k domácímu filmovému večírku, je už jen na vás.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.