Čurby v Echu: Lékaři bez hranic jsou hrdinové naší doby

11. červenec 2016

Už ve středu 13. července se do Trutnova znovu sjedou fanoušci nejextrémnější tvrdé hudby, festival Obscene Extreme se v tamním areálu Na Bojišti uskuteční už po osmnácté. Všechno to začalo jako narozeninová oslava Miloslava „Čurbyho“ Urbance – muže, který se od té doby stal jednou z nejvýraznějších osobností české scény tvrdých kytar.

„Když člověk něco dělá, musí to udělat na sto nebo spíše sto deset procent,“ vystihuje Čurby svůj přístup k věcem a nepřímo tím odhaluje i příčiny úspěchu festivalu, na který dnes jezdí tisíce lidí z celé Evropy i zámoří a který sám do ciziny expandoval – v minulých letech se Obscene konal v Japonsku, Mexiku či Austrálii.

Čurby je nabíjející živel, nenásilný propagátor veganské stravy a muž, který si dokáže užít, když dělá radost jiným. Co jiného vysílí, Čurbyho nabije. Prostřednictvím festivalu již několik let také podporuje organizaci Lékaři bez hranic, které označuje za hrdiny dnešní doby. Stejně jako v minulých letech si tak fanoušci budou moci na festivalu zakoupit trička, letos je motiv charitativní sbírky spojen s kapelou Insect Warfare.

Ta se v Trutnově rozhodla odehrát svůj vůbec poslední koncert. „Jméno Obscene Extreme na scéně rezonuje,“ dodává Čurby a třeba právě zmíněné exkluzivní vystoupení je jedním z mnoha důkazů, že se Obscene postupně propracoval do pozice nejvěhlasnější přehlídky svého druhu.

Také letos na ní vystoupí 69 kapel, včetně několika japonských, a v rámci doprovodného programu i wrestleři. Obscene Extreme se koná od 13. do 16. července.

Playlist
SODOM – Agent Orange
DEVOURMENT – Butcher the Weak
VENOMOUS CONCEPT – Fucked in Czech Repub!
DEATH SIDE – Live and Live
MELT BANANA – The Hive
TOXIC HOLOCAUST – Awaken the Serpent
INSECT WARFARE – Mass Communication Mindfuck
EAT THE TURNBUCKLE – Make You Humble
CATTLE DECAPITATION – Manufactured Extinct

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.