Czeching vyráží na Eurosonic 2017

5. leden 2017

Jedna z cest k úspěchu na mezinárodní popové scéně vede přes největší evropský showcaseový festival a konferenci Eurosonic. Na letošním line-upu se představí také aktuální vítězové hudebně exportního projektu Czeching Himalayan Dalai Lama.

Už 30 let se každoročně na Eurosoniku v holandském Groningenu představují nové nadějné talenty evropské populární hudby a setkávají profesionálové z hudebního průmyslu. Podruhé se na tento showcaseový festival dostali i vítězové hudebně exportního projektu Czeching Radia Wave, ve kterém 20členná mezinárodní porota, složená především z rozhlasových odborníků, vybírá kapelu s největším potenciálem uspět v zahraničí. Letošními vítězi se stali brněnští Himalayan Dalai Lama, kteří tak nejdříve mohli natočit a vydat nové EP a nyní se v pátek 13. 1. od 21:30 představí v klubu Simplon.

Během festivalu to v městečku Groningen vypadá, jako by se koncerty odehrávaly v každém domě. Těch míst je doopravdy přes třicet, od obřího venkovního pódia na náměstí po kostel nebo malé kavárny. Klub Simplon je místo, které pořádá koncerty a party i mimo festival a minulý rok v něm vystupovali například producent Mura Masa nebo zástupce nové generace grimeu Stormzy. Letos se oba dostali na program megafestivalu Coachela. Obecně britské projekty to mají na mezinárodní scéně jednodušší, ale i těm se vyplatí zúčastnit se showcaseu a usilovat o vlivnou bookingovou agenturu, jakými jejich Coda Agency nebo Primary Talent bezesporu jsou.


Dramaturg festivalu Robert Meijerink: Každý rok nám přichází tisíce přihlášek a naším úkolem je představit přehled evropské hudební scény. Snažíme se každý rok vybrat kapely s největším potenciálem z každé země. Samozřejmě kapely musí mít talent, ale také musí mít za sebou už nějaký úspěch na své domácí scéně, takže musí mít vydané album nebo aspoň singl a klip. Samozřejmě úzce spolupracujeme s naším partnerem Evropskou vysílací unií, veřejnoprávními rozhlasy, které také doporučují hudebníky, což kapele velmi pomáhá a zajistí jí to tak automaticky publicitu.

Na showcaseovém festivalu tedy nejde jen o vystoupení, ale také o jakési námluvy s bookingovými agenturami a labely i o možnost získat propagaci díky tomu, že jsou přítomná jak lokální rádia, tak trendy magazíny jako Vice nebo Huffington Post. Seznamování ulehčují nejrůznějších „pracovní party“, které pořádají například exportní kanceláře, média nebo agentury. Vznikající Czech Music Office zve letos na setkání profesionálů ze střední a východní Evropy do Harbor Café Groningen ve čtvrtek 12. ledna od 18:30. Pokud už se na Eurosonic dostanete, vyplatí se vymetat nejen kluby a bary, ale také přednášky a panelové diskuze, kde se dozvíte o zaběhlých praktikách, jako jsou hitparády a práce booking agentů, ale i o nových trendech v hudebním průmyslu, jako je Blockchain.


Robert Meijerink, dramaturg festivalu Eurosonic Noorderslag: Kapela musí být dobře připravená. Hudebníci si často neuvědomují, že takovou příležitost představit se booking agentům, managerům a novinářům budou mít třeba jen jednou. A nejde jen o přípravu na vystoupení, ale i na vše okolo, je důležité mít vydané album nebo aspoň singl a videoklip, kterým se budete prezentovat.

Kdysi to byla kategorie Rock a pop, které se tento festival měl věnovat. Teď už toto označení nestačí, protože na line-upu se objevují hudebníci od indie folku přes post-punk, afro-beat, blues, jazz až po taneční elektronickou hudbu, trap a rap. V doporučeních partnerských médií se často objevuje známý model indie rockové kapely se zpěvačkou, ale živé producentské sety vůbec nejsou výjimkou. Kromě Himalayan Dalai Lama se na festivalu z této kategorie představí třeba portugalští Octa Push, francouzské Møme, německý zpěvák a producent Roosevelt nebo producentská dvojice z Holandska Weval. Posluchačům Radia Wave by mohla být známá jména švédské rapperky Silvany Imam, producenta Henrik The Artist, zpěváka Azekela, rapperů Rejjie Snowa, Tommy Cashe, islandských rapperek Reykjavíkurdætur nebo britské zpěvačky Bonzai. Z České republiky se představí ještě kapela Ghost of You a vystoupí také slovenští The Ills.

Větší pozornost bude letos věnována kapelám z Portugalska, kterým cestu do zahraničí od roku 2015 usnadňuje také hudebně exportní kancelář Why Portugal.

autor: Mary C
Spustit audio