Darkside EP: Elektronické blues z temné strany

4. leden 2012

Newyorský producent Nicolas Jaar je nepochybně jedním z největších objevů právě skončeného roku 2011. Jak jeho debut Space Is only Noise, tak i dvouskladbové EP Don’t Break My Love a četné prvotřídní remixy sklidily u posluchačů a kritiky nadšené ohlasy. V prosinci se hyperaktivní muzikant znovu přihlásil s novým minialbem Darkside.

Spolupráce zázračného dítěte Nicolase Jaara s kytaristou Davem Harringtonem pod hlavičkou společného projektu Darkside se svým soundem na první poslech nijak dramaticky nevzdaluje od Jarrova debutu Space Is only Noise. I tady lze obdivovat autorův vytříbený rukopis a cit pro náladotvornost: s využitím minimálního počtu zvuků newyorský mladík vytváří svá smyslná nokturna, v nichž tentokrát místo impresionistického klavíru a jazzových ozvuků zní jemné kytarové vyhrávky (do podobných teritorií Nicolas ostatně nedávno vstoupil svým znamenitým remixem skladby Big-Always By Your Side původně od australského dua Sneaky Sound System).

Jarrův delikátní dub/funkový mikrokosmos tu ale díky Harringtonovy dostává hned dva důležité impulsy: vedle bluesových rifů a kytarových ploch evokujících mj. soundtracky Ennia Morriconeho tady navíc Jarrův emotivní baryton doplňuje Harringtonův falzet. Tři pomalé bezejmenné skladby EPíčka Darkside i díky těmto ingrediencím budí dojem jediné fluidní kompozice, která však přes svou potemnělou „cool“ estetiku a repetitivnost neupadá do monotónnosti.

02522796.jpeg

Tracky postavené na jednoduchých základech, na něž se postupně skládají další vrstvy, nabízejí vedle komfortního akustického prostředí i možnost zaměřit sluch na ty nejdrobnější elementy. Ať už si Jaar s Harringtonem uvolněně lebedí ve zpomaleném disku, úsporném pojetí funku či prašných countryových atmosférách, pokaždé je jejich souhra stylová a přesvědčivá. Minialbum Darkside nabízí víc než jen kultivovaný chillout: skýtá na malé ploše prožitek velmi racionální a zároveň intuitivní a navzdory svému easy-listeningovému charakteru je důkazem talentu i přetrvávající zvídavosti svých tvůrců.

Spustit audio