Das Filmfest pošesté: Dýchat německy

17. říjen 2011

Přehlídka německy mluvených snímků Das Filmfest od středy 19. října na pět dní obsadí pražská kina Lucerna a Evald (poté se akce přesune do brněnského kina Art, kde se vybrané tituly budou promítat od 24. do 28. října). Úspěšné debuty, historické velkofilmy, komediální snímky, niterná dramata, investigativní dokumenty i na Oscary pomýšlející spektákly – taková je nabídka ze současné německé, rakouské a švýcarské filmové produkce letošního ročníku.

Dramaturgický tým letošního Das Filmfestu opět rozdělil jednotlivé snímky do několika tematických sekcí: Die rebellen/Rebelové, Die schwelle/Na prahu, Die doku a Die mauer/Zeď. V sekci o rebelech (ať už s příčinou či bez ní) budou moci diváci shlédnout svěží pop-drama Lollipop Monster, které na festivalu osobně uvede jeho debutující režisérka Ziska Riemann a představitelka jedné z hlavních rolí Sarah Horváth. Film byl již uveden v soutěži na karlovarském festivalu a líčí příběh dvou nonkonformních lolitek z městské džungle, jež pojí tak trochu podivné přátelství. Několik mezinárodních cen si odnesl i snímek Poll režiséra Chrise Krause. Jde o historické drama o velkých zvratech v Evropě odehrávající se v létě roku 1914 v Estonsku. Do sekce Die Rebellion však patří i zahajovací film – odbornými porotami vyzdvihovaná hraná prvotina německého režiséra Andrese Veiela Kdo, když ne my. Na pozadí milostného vztahu dvou hlavních hrdinů se v něm otevírají palčivé problémy tehdejší mladé generace jako vyrovnání se s nacistickou minulostí nebo boj proti konformitě.
Poslechněte si rozhovory s Klárou Konečnou z pražského Goethe Institutu a rakouskou kulturní atašé paní Elisabethou Marinković uvnitř příspěvku.

Sekce Na prahu/Die schwelle pak jako obvykle pootevře bránu k nepříliš populárním tématům. Zaměří se na lidi, kteří se ocitají doslova „na prahu“ – balancují mezi štěstím a tragédií, mezi realitou a fantazií, mezi životem a smrtí. To je také případ hlavních hrdinů švýcarského dramatu Nemocniční piráti od režiséra Michaela Schaerera vyprávějícím o skupině teenagerů, kteří se setkávají v dětské nemocnici s diagnózou rakoviny. Ve snímku Smrt podle plánu – André, psychicky nemocný a životem unavený se zase renomovaný švýcarský lékař rozhodne dát přednost smrti před životem s psychickou nemocí.

02458056.jpeg

Další z festivalových sekcí Zeď/Die mauer připomene 50. výročí stavby Berlínské zdi. Filmy v ní ovšem nepřinášejí zjednodušující či pro Němce úlevné pohledy do minulosti, ba právě naopak. K nejstarším snímkům bude patřit unikátní necenzurovaná filmová reportáž belgického dokumentaristy Franse Buyense z roku 1964 Německo – konečná stanice Východ. O dekádu později pak vznikl další z uváděných filmů režiséra Rolanda Gräfa s výmluvným názvem Útěk, který kriticky zobrazuje poměry v někdejší NDR. Po tomto filmu ostatně následoval hlavní představitel, dnes slavný herec Armin Müller-Stahl svého hrdinu a rovněž emigroval do západního Německa (zajímavostí zůstává, že v jedné z rolí se tu objeví Leoš Suchařípa a záběry z Prahy).

V sekci Die doku budou diváci moci shlédnout německý koprodukční film slavného filmaře Wernera Herzoga Jeskyně zapomenutých snů: dokument o jednom z přelomových objevů lidských dějin bude na festivalu uveden ve formátu 3D. Dalším titulem ve 3D bude pocta Wima Wenderse tanečnici a choreografce Pině Bausch s jednoduchým názvem PINA; oba filmy si už také našly cestu do tuzemské distribuce. Rakouskou dokumentární tvorbu pak budou reprezentovat tituly Bock for President, snímek o ženě starající se bez jakékoli podpory státu ve Vídni o uprchlíky, a výjimečný film renomovaného režiséra Nikolause Geyrhaltera s názvem Země půlnoční.

Programovou nabídku festivalu pochopitelně ještě zpestří hosté z řad filmových režisérů, producentů i herců. Asi nejvýraznějším z nich bude na letošním Das Filmfestu režisér, scenárista a herec Karl Markovics, jehož kariéra měla vcelku neobvyklý vývoj: poté, co dvakrát neuspěl při přijímacích zkouškách na herecké školy, vystupoval v produkcích vídeňských divadel a následně se stal známým díky televizní sérii Komisař Rex a následnému spin-off-seriálu Stockinger. V roce 2007 hrál v oscarovém snímku Ďáblova dílna a dva roky nato byl jedním ze zakladatelů Akademie rakouského filmu. Do Prahy přijede Markovics uvést svůj režijní debut s názvem Dýchat, který byl s velkým úspěchem promítnut už na festivalu v Karlových Varech.

02458054.jpeg
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.