Death Grips: Hiphopová bestie, která nemá slitování

14. červenec 2011

Zacha Hilla můžete znát jako fantastického bubeníka, který stojí například za math-metalovou kapelou Hella nebo deskami Marnie Stern. Hill má v diskografii nespočet pozoruhodných projektů, ten aktuální – Death Grips – se ale docela vymyká jeho běžné žánrové agendě – rocková chobotnice bubnující jakoby s logaritmickým pravítkem si zde zkouší přece jen střídmější hiphopové beaty.

K nim přidává industriální šrumy, řezavé elektronické samply a agresivní kytarové riffy, všechno syrové a lo-fi, jak zákon ulice káže. Na jejich debutové mixtape Exmilitary navíc všechno korunují maniakální rappeři a výsledkem je hudba, která by nejspíše vznikla z hypotetické nahrávací seance Wu-Tang Clan, Atari Teenage Riot a Black Flag.

Death Grips kolem sebe záměrně nešíří žádnou publicitu a k nesmlouvavé hudbě se to rozhodně hodí. O tom, že za projektem stojí Zach Hill, se víc tuší, než skutečně ví (prozrazují ho ale rychlopalné ataky ve skladbách Klink a Thru The Walls), a z údajných dvou rapperů projektu se zatím odhalil jen MC Ride, který se objevuje v syrových amatérských klipech na YouTube. Přes internet vypustili Death Grip i svůj debut Exmilitary a můžete si ho stáhnout zcela zdarma (thirdworlds.net). I proto k němu přidali nálepku mixtape. Nenechte se mýlit, toto „album-nealbum“ strčí do kapsy drtivou většinu hiphopových desek vydaných letošního roku.

02386650.jpeg

Album příhodně začíná samplem z rozhovoru s Charlesem Mansonem, skladba Guilotine vypráví
příběh o porcování těla mrtvé prostitutky a hymna sexuálního náruživce I Want It I Need It (Death Heated) ironicky sampluje Interstellar Overdrive od Pink Floyd. Klaustrofobické podklady mají intenzitu na jedenáctce, hlavní roli ale hraje psychopatický rap, ze kterého často až mrazí v zádech. S podobnými ingrediencemi umí pracovat třeba Dälek, Death Grips ale místo paranoie šíří spíše agresivní punkovou naštvanost. Srovnejte si to s teenagerskou zuřivostí Tylera, The Creatora a jeho party juvenilních výtržníků z Odd Future. Jenže zatímco ve svých násilnických textech na vás Wolf Gang mezi řádky ironicky pomrkávají, u Death Grips rozhodně nemáte pocit, že by jejich agresivita byla jen hra. Jestli někoho skutečně připomínají, pak je to hiphopový projekt Kevina Martina a Justina Broadricka Techno Animal.

Death Grips si vypůjčili energii z rockových žánrů a sfúzovali ji s nesmlouvavým postojem a sonickými invencemi. Rappeři z internetového „hoodu“ chrlí poslední dobou pěkně nekompromisní věci, které jsou v kontrastu s žebříčkovými přeborníky, ale takhle syrový a provokativní kus, jako je tahle mixtape, z toho ještě nevzešel. Exmilitary Mixtape vás přimrazí do křesla a po 50 minutách devastující hudby budete potřebovat chvilku na vydechnutí. Tahle bestie chytne a nepustí.



autor: Karel Veselý
Spustit audio