Del The Funky Homosapien v krajině noise rapu

13. leden 2014

Neohlášené desky na přelomu minulého a letošního roku nevydaly jen Beyoncé nebo Angel Haze, 2. ledna 2014 se o slovo přihlásil rapový veterán Del The Funky Homosapien, který přes SoundCloud poskytl k volnému stažení novinku Iller than Most.

Rapper, kterého si většina z nás bude pamatovat z raných hitů projektu Gorillaz, jako Clint Eastwood či Rock The House, distribuuje svoje desky přes internet běžně a několik z nich bylo dostupných zdarma, proto nebyl jeho krok vlastně nijak překvapivý. První hiphopové album roku by ale nemělo ujít pozornosti fanoušků z jiného důvodu – veterán zde totiž překvapuje syrovou, agresivní produkcí, která navazuje na aktuální noise-rapovou vlnu v čele s Death Grips.

Teren Delvon Jones alias Del The Funky Homosapien v roce 2013 rozhodně nezahálel. V létě se po dekádě vrátila s novou deskou jeho oaklandská skupina Hieroglyphics, ještě větší senzací byl ale comeback superskupiny Deltron 3030. Na novinku Event 2 od tria, v němž rappera doplňují ještě beatmaker Dan The Automator a turntablista Kid Koala, se totiž čekalo dlouhých třináct let. O to větší ale bylo nakonec zklamání. Místo desky přetížené zástupem hostů a svázané konceptuálním příběhem teď Del The Funky Homosapien na novince nabízí pravý opak – přímočarou smršť nahrubo nasekaných beatů, disonantních zvuků a rychlopalných freestyleů.

Noise rap byl jedním z žhavých trendů loňského roku, do kterého se po vzoru Death Grips a El-Pho zakousl kdekdo od Clippings po Kanyeho Westa. Těžko Dela, který debutoval už v roce 1991, rovnou obviňovat z naskakování na aktuální trendy – možná jsou špinavé, neotesané a industriálně znějící beaty, které si produkoval sám, jen formou terapie po náročných skupinových kolaboracích. Jisté je, že Del zde natočil svoji nejlepší desku minimálně od čtrnáct let staré Both Sides of the Brain. Pořádně vysokou laťku projektu nasadí už úvodní Leader, kterou znáte z našeho vysílání. Ještě agresivněji a minimalističtěji ale zní Delta Time nebo Bitin Ain't Samplin, ve které srovnává účet se svými napodobiteli.

Iller than Most propojuje punkovou produkci s old school rapem a tady je možná největší problém desky. Do masivních beatů totiž rapuje Del The Funky Homosapien většinou stylem povýšené legendy, která se rozhodla s ironickým úsměvem na tváři kázat mladším. Když kopající produkce občas sklouzne do monotónnosti, rap se rozhodně nepřetrhne v tom jí nějak pomoci. Půlhodinová kolekce tak má několik slabších momentů, přesto Iller than Most názvem nepřehání – jednačtyřicetiletý veterán z Oaklandu rozhodně nepatří do starého železa.

03038788.jpeg

Del The Funky Homosapien – Iller Than Most (vlastním nákladem, 2014)
Hodnocení: 80 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio