Deset let se šmejdem z internetu. Proč Scumbag Steve nenáviděl svůj mem?

8. únor 2021
Fenomem

Blake Boston se na internetu proslavil jako předloha memu Scumbag Steve. Z toho, že se stal synonymem šmejda a křiváka, nejprve neměl moc radost, později se s tím ale nějak smířil. A právě tento měsíc uplynulo deset let od zrodu jednoho z nejznámějších memových archetypů.

Blake Boston žil v americkém Minneapolis a dost možná by si ho nikdo nikdy nevšiml, kdyby se jeho fotky v kšiltovce umístěné na MySpace neujali internetoví trollové. Scumbag Steve dostal své jméno na Redditu, kde se zrodila memová legrácka o klukovi, kterého není těžké nenávidět.

Co Scumbag Steve podle vtípků dělá? Ukradne tvoji peněženku a pak ti ji pomáhá dvacet minut hledat nebo říká: „Můžu si půjčit... všechno?“. Prostě kluk, kterého nechcete za kamaráda, ale nejspíš někoho takového ve svém okolí stejně znáte.

Internet se vtipy se Šmejdem Stevem na začátku roku 2011 bavil náramně, sám Blake měl však s nenadálou popularitou na internetu trochu problém, protože si nejprve myslel, že je to forma šikany. Pak ale udělal asi to jediné, co mohl – přijal svoji roli milovaného záporáka a začal pod jménem Scumbag Steve rapovat.

V debutovém singlu Scumbag Steve Overture z roku 2012 hraje přesně takového šmejda z vtipů. Toho, který vám počůrá dům nebo vypije všechno pivo z ledničky. Jeho rapová kariéra záhy skončila, dnes si můžeme tak maximálně prohlédnout Instagram, kde třeba zjistíte, že má dvě děti.

Samozřejmě že memová vlna se Šmejdem Stevem nakonec usnula, ale i teď se ještě občas objeví, aby okomenoval křivé jednání. Zapsal se zkrátka do internetové historie. No, kdo z nás to má?

Scumbag Steve memes

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak se Blake Boston alias memový archetyp Scumbag Steve naučil milovat svoji internetovou postavičku. Jakou další evoluci zažil jeho mem a proč si dnes už víc pamatujeme jeho kostkovanou kšiltovku? A co vlastně dělá dnes?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.