Jak vidí svět umělá inteligence? Surreálné obrázky z kreslicí aplikace zaplavily sociální sítě

13. prosinec 2021
Fenomem

Máte strach, že umělá inteligence už brzy ovládne svět? Snad to nebude tak horké. Zatím se umělá inteligence naučila rozpohybovat fotografii lidského obličeje a nejnověji vám vyrobí obraz na přání. Dokáže to aplikace WOMBO Dream, jejíž výtvory jsou často tak bizarní, že se s nimi lidé chlubí na sociálních sítích. V minulých týdnech nepovedené obrazy umělé (ne)inteligence trendovaly na Twitteru i TikToku.

Aplikaci stačí napsat, co na obrázku chcete vidět, a pak si ještě musíte vybrat, v jakém stylu obrázek chcete – je tu jedenáct možností, od mystického, přes steampunkový až třeba ke stylu japonských deskotisků ukijo-e. Požadovanou věc na výsledném obrázku najdete, ale nesmíte zapomínat, že WOMBO Dream má blíže k modernímu umění než ke klasice a taky se nejmenuje „dream“ jen tak pro nic za nic.

Lidé obrázky sdílí, aby se pochlubili, jakou bizarnost nechali Wombo nakreslit. Často to jsou motivy ze světa anime a mangy nebo zkouší, jak si aplikace představuje názvy písniček od populárních muzikantů. Jedna uživatelka na TikToku třeba vyrobila celou sérii, na níž jsou texty písniček Taylor Swift přemalované umělou inteligencí.

Wombo navíc přichází v době, kdy se hodně mluví o umění ve virtuálním prostoru v souvislosti s technologií NFTs. Místo virtuálních originálů tu teď máme generátor umění, který je skromný a nechce po nás žádné peníze.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a zjistíte, kde se vzaly zvláštní surreálné obrázky, které poslední týdny trendují na sociálních sítích. Jsou výtvory z aplikace WOMBO Dream spíš bizarní nebo nádherné? Co si umělá inteligence myslí o písních Taylor Swift a nahradí už brzy všechny umělce?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.