Design a umění pro lepší život v Předlicích

11. leden 2013

Univerzita Předlice je projekt, ve kterém se studenti umění a designu pokouší zlepšit život na industriálním předměstí Ústí nad Labem. Čtvrť Předlice patří k sociálně vyloučeným lokalitám.

Studenti i profesoři UJEP se v posledních dvou letech zaměřili na její historická, urbanistická, architektonická, environmentální a společenská specifika. S jejich návrhy, jak tamní situaci obrátit k lepšímu, se můžete do 27. ledna seznámit na výstavě Univerzita Předlice ve Veletržním
paláci v Praze.

Když přijedete na Západní nádraží v Ústí nad Labem a vydáte se směrem do centra, budete muset projít zvukovou galerií. Dvakrát denně ji navštěvují i pracovníci místní chemičky. Procházející poslouchají hudební experimenty, cvrlikání ptáků nebo různé zvláštní zvuky a ruchy. Zvukovou galerii představuje Zdenka Kolečková, vedoucí Ateliéru fotografie na UJEP: „Vytváří vlastně spojnici mezi centrem, chemičkou a Předlicemi a byla iniciována Tomášem Petermannem a Richardem Loskotem. Tito autoři a kurátoři zvou umělce, kteří připravují pro tuto část města speciální zvukové instalace.“

V mezaninu Veletržního paláce jsou kromě zvukové galerie představené i další projekty studentů a profesorů UJEP. Od návrhu nízkonákladových dětských hřišť z recyklovaných materiálů z okolního průmyslu přes lavičky a další městský mobiliář z materiálů, po kterých nepasou sběrači kovů, až po společenské události, které mají oživit veřejný život v Předlicích. K vidění jsou architektonické a urbanistické nákresy a modely, produktový design, fotografie, videa, interaktivní instalace a mnoho dalšího.

02804914.jpeg

K životu v Předlicích přistupují z nejrůznějších hledisek, s pochopením, které vychází z podrobného průzkumu místa, ale i s příjemným odlehčujícím nadhledem a humorem. Vznikla například i sbírka básní od předlických i ústeckých obyvatel, ve které se po svém vyjadřují k tamní sociální situaci. Křest sbírky Poesialita se odehraje přímo ve Veletržním paláci 17. ledna. Výstava je jen jednou z částí celého projektu Univerzita Předlice, který má pětiletý běh.

Děkan Fakulty umění a designu Michal Koleček říká, co bude navazovat na dosavadní průzkum terénu a návrhy projektů: „Chceme od letošního roku začít oslovovat potenciální partnery, abychom některé věci dotáhli a v těch Předlicích se opravdu objevily a pomohly tu situaci tam nějak zlepšit.“

Sociokulturní kontext regionu reflektuje ústecká výtvarná scéna už od 90. let 20. století. Projekt Univerzita Předlice je ale zatím nejkomplexnějším pokusem ze strany mladých designérů a umělců, který má navíc ambice na konkrétní zásahy do předlické reality. Studentům a profesorům UJEP se také podařilo zapojit do jednotlivých projektů místní obyvatele. Vzájemné setkávání a společenský život je pro Předlice velmi důležitý kvůli zhoršujícímu se sociálnímu klimatu.

02804918.jpeg

Jestli vás zajímá, jak se žije v největší sociálně vyloučené komunitě Ústecka a jak se tomu mladí umělci a designéři snaží pomoci, zajděte se podívat do 27. ledna do Veletržního paláce. Projekt pak bude pokračovat na dalších místech v Praze a Ústí nad Labem, mimo jiné v Inkubátoru Galerie Emila Filly.

Spustit audio