Destrukce jako leitmotiv nové desky Young Widows

29. květen 2014

Industriální pachuť, někdy až sludgemetalové kompozice, hardcore jako cit pro tempo a základy pevně stojící v noise rocku. Frontman louisvillských Young Widows Evan Patterson nesnáší nálepkování, ale těmto přirovnáním se jen těžko vyhne. Jejich čtvrtou studiovku Easy Pain pohání věčně nezodpovězené otázky na cestě mezi životem a smrtí a snaha ničit žánrové hranice.

Young Widows stavěli v roce 2006 na troskách posthardcorových Breather Resist. Kytarista Evan Patterson a basák Nick Thieneman se museli po odchodu zpěváka postavit před mikrofon. Začali tak hledat nový zvuk a aranže, přejmenovali se na Young Widows a ve stejném roce vydali první desku Settle Down City. Po neshodách s labelem se o dva roky později s výborným albem Old Wounds, kde Patterson zpívá v nezapomenutelné The Guitar o závislosti na hraní, usadili u newyorského vydavatelství Temporary Residence.

Konceptem novinky Easy Pain je zloba a destrukce, není ale samoúčelná. Zesilovače jedou na maximum, zvuk má industriální pachuť a agresivitu jejich starých nahrávek. Chtěli se svým způsobem vymezit proti předchozí z roku 2011, pomalejší a náladové In and Out of Youth and Lightness, která vybočovala z toho, co do té doby dělali.

Easy Pain je temnější a hlasitější s každým trackem. První Godman začíná echem, do kterého vstupují neúprosné bubny a ceremoniální riff vyvolávající otázky o posmrtném životě. Pattersona prý inspirovala zvláštní zkušenost z pohřbu jeho tety – zaujala ho obřadnost a knězův neosobní proslov. Bicí linku ke Kerosene Girl převzal z diskotékového hitu ze 70. let. Pattersonův hlas chvílemi připomíná jeho vzor Nicka Cavea, v atmosférické skladbě Bird Feeder ještě toho z dob Birthday Party. V The Money se zas nezapře Iggy Pop, jehož debut Idiot zrovna poslouchal během nahrávání.

03131579.jpeg

Patterson se snaží Young Widows posouvat dál. Podle něj už nejde v kytarové muzice nic objevovat, chce všechny škatulky zničit. A Easy Pain není jenom hlučná katarze prodchnutá všudypřítomným echem. Destrukcí zdůrazňuje pomíjivost všeho.

Hodnocení: 80 %
Young Widows – Easy Pain (Temporary Residence, 2014), 48 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.