Diagnóza F: Jiný svět autistů

10. květen 2012

Autismus je jednou z nejvážnějších poruch dětského duševního vývoje. Jedná se o vrozenou poruchu některých funkcí v mozku.

A projevuje se tak, že dítě nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. A to se pak promítne v tom, že se mu nedaří normálně komunikovat a fungovat v mezilidských vztazích. Pro autisty může být prostě náš obyčejný svět naprosto nesrozumitelný.

Fungování v kolektivu jim může z části usnadnit medikace léky, které můžou utlumit některé nežádoucí projevy nemoci. Také speciální výchovné aktivity, při nichž se malí autisti učí, jak žít ve společnosti, i přesto, že jí nerozumí. Pomoci může i speciální asistent, který funguje trochu jako překladatel.

O autistech koluje řada mýtů: nemazlí se, nenavazují oční kontakt, nestojí o naše přátelství, jsou geniální, jejich chování způsobuje necitlivá, chladná matka, autismus vzniká jako vedlejší účinek při některých očkováních aj. O dětském autismu a o mýtech s ním spojených jsem si v Diagnóze F povídala s MUDr. Patricíí Kollárovou.

MUDr. Patricie Kollárová, lékařka z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice Univerzity Karlovy v Praze.

Odkazy:
Portál o autismu
APLA – Asociace pomáhající lidem s autismem (Praha a Střední Čechy)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka