Máme doma alkoholika. Výtvarnice popisuje 12 let trvající problémy s pitím u blízkého člověka

25. srpen 2023

Když má někdo potíže s alkoholem, zpravidla si toho jeho okolí všimne dřív než on sám. Někdy se mu snaží opakovaně pomáhat, někdy patologický vzorec nevědomky udržuje. Mnohdy na něj ale důsledky nadměrné konzumace alkoholu dopadají řadu let.

Výtvarnice Barbora Houfová si toho, že její maminka pije víc, než by bylo zdrávo, všimla, když se máma starala o nemocnou babičku. V zátěži každodenní péče však byla „sklenička na uvolnění“ vlastně pochopitelná. Úlevný scénář se ale opakoval stále častěji a postupně vyústil v závislost na alkoholu. „Ten člověk se promění. Mluví jinak, je smutnější, je to vidět na celkové vizáži i jeho prožívání,“ popisuje výtvarnice, jak se pití začalo u maminky projevovat.

Kniha Barbory Houfové Máme doma alkoholika

S tím, jak pití pokračovalo, zhoršovaly se i jeho vnější projevy a zároveň potřeba Barbory se z toho, že máma leží doma ve zvratkách a deliriu, vypsat. A tak vedle opakovaného doprovázení mámy do léčby a psaní terapeutických dopisů, vznikla knížka Máme doma alkoholika. V té Houfová popisuje ambivalenci mezi láskou a obdivem k matce a smutkem a znechucením nad tím, v jakém stavu se někdy nachází.

Co můžeme udělat pro člověka, který má potíže s pitím a kam už nedosáhneme? Co může léčbu závislosti komplikovat? A jak to všechno dopadá na nás, kteří jsme v pomáhající roli, a přitom se snažíme žít vlastní životy? Poslechněte si rozhovor s výtvarnicí a autorkou knihy Máme doma alkoholika Barborou Houfovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.