Závislost na alkoholu vyměnil za závislost na práci, ta ho dovedla zpátky k pití

31. leden 2024

Toho, že má Radek problémy s alkoholem a drogami, si všímalo častěji jeho okolí než on sám. Když po devíti letech závislosti absolvoval léčbu a začal abstinovat, zdálo se, že tím příběh končí. On ale jen vyměnil závislost na alkoholu za závislost na práci a ta ho po pár letech dovedla zpátky k pití.

Když Radek vypráví o svém životě v obchodě, je z něj i po letech cítit nadšení. „Obchod mám pořád rád,“ neskrývá svou radost a s úsměvem vzpomíná na to, jak začínal jako prodavač a skončil jako regionální manažer. Vedle práce ale nezbýval čas na osobní život. „Žil jsem život ve firmě, pro firmu, to nebylo dobře,“ říká dnes už s nadhledem.

Čtěte také

Po letech dřiny přišly propady, deprese, vyhoření, pokus o sebevraždu. Kolegové mu navrhli výlet na Moravu do vinného sklípku. Znělo to jako fajn nápad, tam by si mohl odpočinout a přijít na jiné myšlenky. Pár hodin po příjezdu se ale opil tak, že o sobě nevěděl. A když se mu udělalo druhý den k večeru dobře, okamžitě pocítil chuť to zopakovat. Návrat k pití byl po jedenácti letech abstinence otázkou jediného víkendu.

Jak dlouho mu trvalo, než alkoholový výlet zastavil? Co všechno musel v životě změnit? Proč se rozhodl, že bude dělat recovery kouče pro lidi se závislostí, a co to vlastně znamená? Poslechněte si Radkův příběh v prvním dílu únorového speciálu Diagnózy F, který Radio Wave vysílá u příležitosti kampaně Suchej únor.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související