Diagnóza F: Když dochází motivace

30. srpen 2012

Každý z nás se někdy v životě rozhodoval pro nějakou změnu. Chtěli jsme začít cvičit, víc číst, učit se cizí jazyk, přestat kouřit nebo opustit vztah, ve kterém nám není dobře.

Nejdřív přišly úvahy, že bychom něco takového mohli uskutečnit. K akci už se ale dostane jen část z nás. A další část odpadá v průběhu její realizace. A když už změnu uskutečníme, je někdy těžké ji udržet. Dochází nám motivace.

Kde se bere motivace k životním změnám? Můžeme ji dostat z vnějšího světa nebo se opravdu musíme spolehnout jen na sebe? A co když jsme na některé aktivity prostě jen líní nebo pohodlní? Nebo je to o našich aktuálních prioritách? O tom jsem si povídala s psychologem Janem Soukupem v Diagnóze F.

O hostovi:
PhDr. Jan Soukup, Ph.D., psycholog, působí na Klinice adiktologie VFN a 1. LF UK v Praze, lektor výcviku Motivační rozhovory.

Odkazy:
Motivační rozhovor – terapeutický a komunikační přístup

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.