Diagnóza F: Máme smůlu na partnery?

24. červenec 2011

Diagnóza F byla tentokrát méně o duševních chorobách a více o vztazích, i když někdy o vztazích nemocných.

Jaké děláme ve vztazích nejčastější chyby? Proč se vrháme do předem prohraných bitev a zachraňujeme ztracené existence? Proč léta hledáme lásku tam, kde není? Skutečně máme "jen" smůlu na partnery nebo si je sami vybíráme?

„Dalo by se říct, že hledáme něco, co hodně potřebujeme a třeba jsme nedostali ve svém vývoji, v dětství, v dospívání a chceme to naplnit prostřednictvím partnera,“ vysvětluje psychoterapeutka Martina Venglářová.

Pro hledání životních partnerů platí minimálně dvě rčení: „Protiklady se přitahují“ a „Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá“. Které platí více? V době zamilovanosti jsme ochotní se přizpůsobovat, měnit se, víc chápat, když se ale vztah dostane po nějaké době do „běžných kolejí“, dá se čekat, že na naše rozdílnosti začneme narážet.

PhDr. Martina Venglářová
Psychoterapeutka, manželská a rodinná poradkyně, supervizorka, lektorka. Pracovala v Psychiatrické léčebně Bohnice (Krizové centrum, Sexuologie, Poradna pro rodinné příslušníky), na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy jako odborná asistentka, v Bílém kruhu bezpečí (poradkyně a lektorka) a v sexuologickém centrum Gona. Od roku 2005 v soukromé praxi.

Literatura
Venglářová, M.: Průvodce partnerským vztahem

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.