Diagnóza F: Na co myslí náctiletí vrazi?

25. srpen 2011

V médiích i v odborných kruzích se čas od času objeví diskuze nad hranicí trestní odpovědnosti mládeže. Někteří bojují za její snížení pod 15 let, jiní usilovně trvají na ponechání této hranice na věku 15ti let. A není to jen planá diskuze – v Česku je hned několik případů náctiletých vrahů.

Příběhy toho, co spáchali, bývají hrůzostrašné. A také nemálo medializované. Co je ale v jejich pozadí? Co jim předcházelo? V jakém prostředí mladí vrazi vyrostli? Co mají společného? O tom jsem si povídala s PaedDr. Pavlem Bártíkem, ředitelem Výchovného ústavu v Boleticích. Právě tam většina z nich v určitém období svého života skončí.

Součástí Výchovného ústavu Boletice je i Oddělení pro děti s extrémními poruchami chování. Zde jsou umisťováni chlapce, kteří nejsou zvladatelní běžnými speciálně pedagogickými a psychologickými prostředky v běžných výchovných ústavech. V rodinné anamnéze se u těchto chlapců objevují společné znaky – jedná se většinou o neúplné rodiny, často jeden z rodičů nebo oba nadměrně konzumují alkoholické nápoje, častokrát byl jeden z rodičů (někdy i opakovaně) trestán odnětím svobody. Společným znakem je i určitá citová deprivace, resp. citová plochost těchto dětí. A nikoliv ojediněle se mezi nimi vyskytují jedinci s psychiatrickými diagnózami, např. sexuální devianti.

Většina s těchto dětí je schopna dohlédnout následky svého jednání, zpravidla si ale neuvědomí, jak se jim bude s tímhle vědomím žít za 10, za 15, za 20 let…

PaedDr. Pavel Bártík, ředitel Výchovného ústavu, dětského domova se školou, střediska výchovné péče, základní školy, střední školy a školní jídelny Boletice.

Odkazy
Výchovný ústav, dětský domov se školou, středisko výchovné péče, základní škola, střední škola a školní jídelna Boletice www.vuboletice.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.