Diagnóza F: Nahlédněte do své duše

5. červenec 2012

Pod pojmem psychodiagnostika si řada z nás představí poněkud nudné dotazníky a psychologická vyšetření. Podstatou psychodiagnostiky je však porozumět. Porozumět, aby bylo možné pomoci. A porozumění až tak nudné nebývá.

O psychodiagnostice v praxi jsem si povídala s psychologem, psychoterapeutem a supervizorem, PhDr. Jaroslavem Šturmou. A ač to na první pohled vypadá jako nelehko uchopitelné téma, jde nejen o velmi poutavé vyprávění, ale také o jedinečnou příležitost nahlédnout do vlastní duše.

Jaroslav Šturma totiž během rozhovoru zadává tři krátká sebereflexní cvičení, která si můžete vyzkoušet i vy sami doma. Potřebovat k tomu budete tři bílé listy papíru (ideálně formátu A4) a obyčejnou měkkou tužku (č. 2). O obrázcích jako o celku, o tom, co znamená, když se liší nebo naopak podobají a také o tom, co v nich můžeme uvidět, jsme si povídali v prvním díle rozhovoru.

02225658.jpeg

V druhém díle jsme se pak zaměřili podrobněji na druhý a třetí obrázek. Co může znamenat, když jste nakreslili právě to, co jste nakreslili? A k čemu nám můžou obrázky sloužit v budoucnu? O tom byla dvojdílná Diagnóza F Radia Wave s Jaroslavem Šturmou.

PhDr. Jaroslav Šturma: psycholog, psychoterapeut, supervizor, ředitel Dětského centra Paprsek, předseda Českomoravské psychologické společnosti.

Odkazy:
Dětské centrum Paprsek
Českomoravská psychologická společnost

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka