Diagnóza F speciál: Sebevražedný podzim

3. listopad 2011

Sebevražda a sebevražedné jednání jsou jevy, o které se zajímá hned několik oborů – psychologie, sociologie, medicína, filozofie, etika, právo… I Diagnóza F se na něj ve třídílném speciálu Sebevražedný podzim podívá hned ze třech různých úhlů pohledu.

Sebevražedný podzim (1): Chci se zabít! (10. 11 .2011, 21:00)
Jaké to je, když stojíte na Nuselském mostě a naproti vám, na druhé straně mostního oplocení stojí člověk, který se rozhodl skončit se životem? Na co myslí? O čem si chce povídat? A chce si vůbec ještě povídat? Jak těžké je někomu rozmluvit sebevraždu a jaké to je, když se to nepodaří? O sebevraždách v přímém přenosu si bude Adéla Paulík Lichková povídat s Mgr. Miroslavem Vymyslickým, národním koordinátorem krizového vyjednávání Policie ČR.
Záznam pořadu: Sebevražedný podzim: Chci se zabít!

Sebevražedný podzim (2): Proč se děti zabíjejí? (17. 11. 2011, 21:00)
Co vede děti k tomu, aby ukončily svůj krátký život? Jaký způsob zabití volí a co je za jejich pokusy o sebevraždu? Kdy jsou si schopny uvědomit si doopravdy svou smrtelnost a dohlédnou reálné následky svého chování? Na tyto a další otázky o sebevraždách a sebevražedném chování bude odpovídat MUDr. Jiří Koutek, primář Dětské psychiatrické kliniky 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol a spolu autor knihy Sebevražedné chování.
Záznam pořadu: Sebevražedný podzim: Proč se děti zabíjejí?

Sebevražedný podzim (3): Jak mi to mohl/a udělat? (24. 11. 2011, 21:00)
Třídílný cyklus završíme tématem, jak sebevraždy (ať už dokonané nebo nedokonané) dopadají na pozůstalé. Jak se vyrovnávají se ztrátou blízkého, které možná mohli zabránit? Jak prožívají pocity viny? Jak se mění fungování rodin, kde někdo dobrovolně zemře? A co rodiny, kde je sebevražda prokletím, které se po určité době opakuje? Odpovědi přinese Mgr. Tomáš Holcner, vedoucí Krizového centra RIAPS v Praze.
Záznam pořadu: Sebevražedný podzim: Jak mi to mohl/a udělat?

Další úhel pohledu na téma sebevraždy a sebevražedného jednání vám může nabídnout kniha Sebevražedné chování (nakladatelství Portál) od psychiatra Jiřího Koutka (hosta Diagnózy F ve čtvrtek 17. 11. 2011) a psycholožky Jany Kocourkové, kterou můžete vyhrát v soutěžích Odpolední session vždy ve čtvrtek před vysíláním Diagnózy F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.