Diagnóza F SPECIÁL: Život s paranoidní schizofrenií

22. říjen 2014

Tragická smrt šestnáctiletého mladíka ve Žďáru nad Sázavou, kterého ubodala psychicky nemocná žena, opět prohloubila stigma psychiatrických pacientů. Politici, novináři i laici se předhánějí v komentářích, že takto nemocný člověk by měl být držen v detenci, aby k takovým tragédiím nedocházelo. Psychiatr Radkin Honzák však ve svém článku trefně napsal, že „normální, zdraví lidé“, tj. ti bez psychiatrické diagnózy, vraždí mnohem častěji než duševně nemocní.

Většina násilných trestných činů je spáchána osobou blízkou oběti. Tak proč je schizofrenik najednou zase na pranýři? Proč není stejně pranýřován alkohol, který zabije ročně nesrovnatelně víc lidí než schizofrenici? Proč se lidé se stejným dramatem v očích nehněvají na to, že denně umírají nevinní lidé na silnicích?

Na tyto otázky odpovědět neumím. V připravovaném speciálu Diagnózy F ale položím spoustu jiných otázek o paranoidní schizofrenii hned několika hostům.

Psychiatra a šéfa Psychiatrické nemocnice Bohnice MUDr. Martina Hollého se budu ptát, jaké jsou projevy nemoci, jak lze nemoc léčit, jací pacienti jsou a jací naopak nejsou hospitalizovaní a proč a jak lze do budoucna předcházet podobným případům.
(Díl 1., 23. října 2014, 18:00)

Jaké to je, když se jednoho dne od lékaře dozvíte, že vaše bláznění má jméno paranoidní schizofrenie a vy dostáváte kromě léků i nálepku „nebezpečného schizofrenika“? Na to se zeptám Tomáše, který s touto diagnózou žije.
(Díl 2., 30. října 2014, 18:00)

02735363.jpeg

Duševně nemocní nemají na růžích ustláno a život mají v mnohém nesnadnější než ostatní „zdraví“ lidé. Těžko hledají práci, těžko v ní fungují, těžko fungují v běžném životě. Jak jim lze pomoct a jak vypadá ideální výsledek této pomoci, co lze reálně očekávat od „fungujícího člověka s duševní nemocí“ a co mohou duševně nemocní dát většinové společnosti? O tom si budu povídat se zástupci občanského sdružení Green Doors, které se věnuje podpoře začleňování duševně nemocných do společnosti.
(Díl 3., 6. listopadu 2014, 18:00)

A protože se Diagnóza F snaží nabízet různé úhly pohledu na daná témata, zůstává tu ještě jeden, mnohdy přehlížený – jak se žije rodinám duševně nemocných? Jaké to je, když místo toho, aby se vaše dospívající dítě vydalo „do světa“, vám najednou zůstává na krku s minimálním invalidním důchodem a nevelkou šancí na uplatnění v životě? O svůj příběh se podělí žena, jejíž syn se léčí s paranoidní schizofrenií.
(Díl 4., 13. listopadu, 18:00)

Své případné dotazy pro jednotlivé hosty můžete posílat na mail adela.lichkova@rozhlas.cz.

Projekční box na psychiatrické klinice Fakultní nemocnice v Praze přibližuje divákovi stav mysli člověka trpícího schizofrenií a ukazuje veřejnosti cestu k pochopení této nemoci. Poslechněte si reportáž!

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.