Diagnóza F: Život po poranění mozku

22. březen 2012

Diagnóza F se tentokrát věnovala netradičně nikoliv duševním nemocem, i když pacienti po poškození mozku možná někdy jako duševně nemocní vypadají. Chovají se jako blázni, ale nejsou to blázni. Poranění mozku jim významně zasáhlo do života.

K poranění mozku může docházet v důsledku dopravních nehod, sportu, ale i třeba po mozkové mrtvici nebo při nádoru na mozku. V hlavě je něco jinak. Paměť neslouží jako dřív, nedaří se jim udržet pozornost, mají potíže s pohybem, mohou být podráždění, impulzivní, změní se. Najednou nejsou věci tak, jak byly. A mnozí pacienti začínají svůj život tak nějak od začátku. Učí se jíst, mluvit, chodit, fungovat. Pomáhají jim v tom mj. pracovníci občanského sdružení Cerebrum. Tři z nich – Dominika Linhartová (sociální pracovnice a koordinátorka aktivit), Kateřina Čechová (lektorka počítačového programu pro rozvoj kognitivních funkcí) a Vojtěch Sobek (redaktor a správce webu) byli hosty Diagnózy F. Vojtěch Sobek ale nepřišel povídat o tom, jak spravuje web. Mluvil o tom, jak měl sám před více než čtyřmi lety dopravní nehodu, při které u něj došlo kromě ostatních zranění i k poranění mozku. Jeho život dnes se v mnohém neliší od toho původního. Má však trvalé následky a cesta k aktuálnímu stavu byla dlouhá.

Co prožívají lidé s poraněním mozku a do jaké míry si uvědomují, co se s nimi děje? Do jaké doby je ještě šance na nějakou nápravu? Jak tato rehabilitace probíhá? A s jakými obtížemi se potýkají oni a jejich blízcí? I tyto otázky padaly v tomto díle Diagnózy F.

Odkazy:
www.cerebrum2007.cz
www.poranenimozkuc.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.