Digitální rádio na mobilech

20. červen 2014

První výrobce telefonů představil doplněk, který na mobilech umožňuje naladit digitální rozhlasové vysílání (DAB a DAB+).

Až dosud měli majitelé mobilů jen omezené možnosti, jak naladit digitální stanice. Například pro iPhone a pro telefony se systémem Android existují aplikace, které využívají internetové streamy rádií. Toto řešení ale vyžaduje datové připojení, případně wi-fi síť.

V zemích, kde už vysílá pozemní digitální rozhlas (DAB), třeba ve Velké Británii, Švýcarsku a Itálii, teď mohou vlastníci mobilních telefonů Nokia sáhnout po novém řešení. Společnost v polovině října představila pouhých 30 gramů vážící adaptér pro poslech digitálního rozhlasu.

Doplněk má podobu sluchátek, která se připojí přes USB port k tělu telefonu. Headset funguje s modely Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01, Nokia E7 a na dalších zařízeních s operačním systémem Symbian^3 a výstupem USB On-The-Go.

„Software v telefonu následně umožní vybírat a ukládat digitální rozhlasové stanice. Zobrazí informace o právě hrající skladbě a na displeji ukáže doprovodné obrázky, pokud je stanice vysílá. Modul automaticky vybere nejčistší příjem stanice, pokud je program šířen z více vysílačů,“ popsala společnost funkce doplňku v materiálech pro novináře.

Headset podporuje digitální rozhlasové vysílání v normách DAB a novější DAB+. Ovládacími tlačítky je možné přepínat mezi oblíbenými stanicemi. Modul funguje jako kterékoliv jiné handsfree, je tedy možné během poslouchání rádia přijímat hovory. Výchozí sluchátka se dají nahradit jinými.

Cena headsetu se ovšem alespoň na britském trhu vyrovná ceně základního stolního digitálního rádia. Modul by měl podle prvních zpráv stát 45 liber, přičemž nejlevnější digitální přijímače jsou asi o tři libry dražší.

Čeští posluchači si na využití tohoto doplňku musí ještě počkat. V České republice totiž stále digitální rozhlas v normě DAB nevysílá, probíhají jen časově a místně omezené testy v režii společnosti Teleko (poslední skončil 24. září). Digitální vysílání stanic Českého rozhlasu je proto šířeno prostřednictvím televizní sítě v multiplexu 1, na satelitu, v kabelových rozvodech, přes IPTV a na internetu.

Jediný způsob, jak poslouchat digitální stanice Českého rozhlasu na mobilních telefonech, je tedy stále v úvodu zmíněná instalace aplikací, které používají internetové streamy.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio