„Díky Madonně jsem měl coming out v 11,“ říká Josef Rabara

22. červen 2016

Zpěvačka Madonna odehrála v Praze už tři turné, při tom posledním Rebel Heart Tour vyprodala na začátku listopadu dva koncerty. Ikona, inspirace, spasitelka, nebo jen produkt, který se snaží udržet na špici zuby nehty? Hostem Kompotu byl umělec Josef Rabara, který Madonnině hudbě vděčí za poměrně radikální krok ve svém životě, ale zažil si kvůli ní i šikanu.

„Nevím, jestli mě Madonna inspirovala jako umělce, ale mám zkušenost z dětství. Jsem ročník 1980, a když mi bylo 11 let, tak přišla do školy výzva do soutěže Mini Playback Show, což probíhalo někde na německé televizní stanici RTL. A já jsem tam strašně chtěl jít vystupovat a první mě napadlo, že tam půjdu vystupovat jako Madonna, kterou jsem měl rád už v tom předpubertálním věku,“ vzpomíná. Kostým mu přesně podle písně Express Yourself a turné Blond Ambition včetně špičaté podprsenky vyrobila maminka s tátou společnými silami. S písničkou vyhrál celé košické kolo. „Poprvé jsem se veřejně projevil jako gay a vlastně v té sportovní hale předvedl travesti show.“

Jožo, který dneska působí jako fotograf nebo hudebník pod pseudonymem Mušnula, o ničem jako drag show nebo travesti do té doby neslyšel. Pak začala šikana hlavně ve škole.

„Mám video z té sportovní haly, kde vystupuji a nade mnou za zábradlím na mě bučí nějací kluci a křičí na mě ‚buzerante!‘. I ve škole jsem se vlastně takhle vyoutoval, pak už to každému bylo jasné, zažil jsem šikanu, ale vůbec mě nenapadlo s tím za někým jít. Všichni grázlové na škole mě chtěli zmlátit, ale to se tehdy vůbec neřešilo.“

Proč Madonna komunikuje se svými fanoušky přes Snapchat nebo Grindr a jak nás baví její filmy? Poslechněte si Kompot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.