Díky vyšívání je moje oblečení osobnější, říká ilustrátorka Nikola Logosová

1. březen 2022

„Oblíbenou část mého šatníku tvoří šaty, které jsem si koupila s tím, že je předělám. Často v sekáči vidím věci, které si přímo říkají o nějakou veselou výšivku,“ říká Nikola Logosová. Ve vlastnoručně vyšívaných šatech si mimo jiné přebírala i ocenění Czech Grand Design za ilustraci. Jak oblíbená ilustrátorka k vyšívání přistupuje, jak její oblékání ovlivnily indie kytarovky a na čem by ráda spolupracovala s nějakou módní značkou?

Většina Nikolina oblečení je z druhé ruky, stejně jako starožitná skříň, kterou sdílí s přítelem. Objemný třídveřový šatník skrývá spoustu sekáčových pokladů. „Vintage šaty mám ráda už od puberty. Tehdy mě ovlivnily kapely, které jsem poslouchala. Chtěla jsem vypadat jako holky z indie scény v Anglii. A některé ty šaty nosím ještě doteď, i když jsou často z nepříjemných syntetických látek.“

Dnes už je pro Nikolu materiál důležitější, ale přiznává, že při lovu v hrabárnách je stále rozhodující zajímavý vzor. Do vytváření vzorů oblečení by se sama neváhala pustit. V podcastu Šatníky prozrazuje, co by ráda ve spolupráci s nějakou módní značkou navrhovala. Dozvíte se také, co by si nikdy nevzala na sebe, s jakými očekáváními ohledně oblékání umělců se setkává nebo proč by chtěla nahlédnout do skříní Zdeňka Pohlreicha.

Jak Nikolu Logosovou ovlivnili v oblékání rodiče? Jaké tričko jí v šatníku vydrželo od šesti let? A čím nás překvapilo její ponožkové šuple? Poslechněte si, jaký je šatník oblíbené ilustrátorky.

Ochutnávka ze sbírky triček v Nikolině šatníku. Je mezi nimi i tričko s obrázkem od táty
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.