Distrikt o Divných místech

1. říjen 2016

Divná místa byl ještě nedávno jen seminář na filozofické fakultě UK. Jeho absolventy však studium městské krajiny zaujalo natolik, že se rozhodli vytvořit stejnojmennou platformu. Jejich projekt, který začal facebookovým profilem a konferencí, má v budoucnu shromažďovat texty, data a subjektivní pohledy na všechny aspekty dnešních měst. „Ač máme v názvu divná místa, nejde jenom o ně, jde po město jako celek,“ upřesňuje Noemi Purkrábková z filmové vědy, jedna ze skupiny studentů, inspirovaných konceptem rhizomu filozofa Gillese Deleuze a vědomím, že vše v celku města souvisí se vším. „Jakékoliv místo může být divné místo, záleží na subjektivním vnímání každého člověka,“ doplňují ji ostatní.

V Distriktu uslyšíte střípky z úterní konference nazvané Psát město, kterou platforma Divná místa zorganizovala v kině U hradeb - léta opuštěné místo v blízkosti Karlova mostu se v posledním roce znovu probouzí k životu. Na semináři vystoupil sociální antropolog Radan Haluzík, teoretička architektury Monika Mitášová, aktivisté Petr Zeman z prázdných domů a František Marčík z projektu Naovoce.cz, i umělci jako Epos257 nebo Michal Kindernay, který vytváří zvukové mapy měst. V první části Distriktu si můžete poslechnout rozhovor s Michalem Kindernayem, ve které vysvětluje podstatu svých zvukových obrazů a map. Pořad také sumíruje hlavní body přednášky Radana Haluzíka o vágním terénu a krátce se zastavuje i Příběhu jedné ulice, který na konferenci prezentoval Zbyněk Sviták z Masarykovy univerzity.

03714122.jpeg

Zajímala nás také konkrétní divná místa, která pro jednotlivé organizátory události vystihují celý projekt nebo v nich vyvolávajíc největší zájem. textové shrnutí konference Psát město a vzniku platformy Divná místa najdete tady.

Playlist
Danny Brown – Really Doe (feat.Kendrick Lamar, Ab- Soul, Earl Sweatshirt)
Health – Crimewave
MGMT – Kids
Gus Gus – Benched
Daughter – No Care
Animal Collective – Why Do I Want? Sky

V archivu Distriktu najdete epizody pořadu, které se věnovaly projektům některých DALŠÍCH účinkujících konference Psát město. Filmu Epose 257 a Marka Matviji se věnuje tato epizoda, rozhovor s Pražskou službou najdete tady. O záchraně Prázdných domů s Petrem Zemanem si poslechněte tu.

Spustit audio