Distrikt: Historky z malých měst

18. listopad 2016

O městech a lidech by mohl být podtitul nebo alternativní název pořadu Distrikt, jde ale o jméno připravované knihy kulturní manažerky Michaely Hečkové, která dala dohromady 33 příběhů lidí z českých měst. „Snaží se zakládat dočasné kavárny, dočasné venkovní galerie, podnikat architektonické intervence, sousedské slavnosti, ale jde i o referenda a první vstupy do místního zastupitelstva,“ popisuje autorka, která byla v minulosti součástí týmu Ostravského města kultury, kulturního centra Plechárna na sídlišti Černý Most a momentálně s Ondřejem Kobzou rozmisťuje piana na ulici. Skrze práci na pianech poznala lidi, od kterých vedly stopy k dalším, menším projektům v malých městech. Vznikl tak atlas toho, co se dnes děje ve veřejném prostoru českých měst. Závěr Distriktu tvoří výběr písniček amerických tvůrců od Jiřího Špičáka na motivy aktuálního tématu Make America Great Again.

V batůžku s sebou kulturní manažerka Míša Hečková nosí vydání atlasu českých měst z edice Oko z roku 1964. Letos v létě jich dost procestovala. Knížka O městech a lidech, jejíž grafiku měl na starosti Martin Hůla a fotky k nim pořídili Karolina Ketmanová a Dan Friedlander, vyjde v únoru. Už teď se na stejnojmenném webu můžete podívat, jaká města a jaké projekty se v ní objeví. „Fungování místních spolků, které oživují veřejný prostor, může po pár letech vyústit třeba ve vytvoření funkce městského architekta,“ říká Míša Hečková. Potřeba téhle pozice a jednotného strategického plánu pro kulturu je podle ní téměř ve všech městech. „Člověk by čekal, že nejčastější vzlyk bude o penězích. Ten hlavní problém to ale nikde není.“

03753615.jpeg

Ve výběru Jiřího Špičáka najdete Woodyho Guthrieho nebo indie-rockovou zpěvačku Mitski, hudební dramaturg jej poskládal z písniček, které se obracejí k charakteru Spojených států amerických.

Playlist
Princess Nokia – Young Girls
Princess Nokia – Brujas
Tommy Genesis – Execute
Tommy Genesis feat Abra – Hair Like Water
Salem – TrapdoorWoody Guthrie - This land Is Your LandMitski - Your Best American GirlEkkehard Ehlers - John Cassavetes

Spustit audio