DJ Shadow smíchal další nestabilní sloučeninu

27. červen 2016

Vydání debutu Entroducing… znamenalo před dvaceti lety pro DJe Shadowa životní úspěch. Jeho charakteristické beaty, vyprodukované za pomoci mašiny MPC60, ovlivnily další generace hiphopových kutilů. Jeho desky ale často trpí chaotičností a autorovým velkým apetitem. Naneštěstí je to i případ novinky The Mountain Will Fall.

Od J Dilly se lišil na první poslech. Joshua Davis alias DJ Shadow měl chladnější rukopis, tvořil rozjímavější tracky, více experimentoval s formou a posouval své žánrové mantinely. Oba ale kromě lásky k vinylům spojovalo i to, že jsou dodnes bráni za krále hiphopového samplování.

Naposledy o sobě dal slyšet čtvrtou studiovkou The Less You Know, the Better. Ta opět potvrdila starou známou věc – DJ Shadow je zkrátka odlišným typem hudebníka, srovnávat ho s kýmkoli jiným na světě je zhola nemožné. Pět let stará deska ale působila spíše jako zápisník hyperaktivního producenta než jako ucelená deska, kde má vše své místo. Je příznačné, že i výběr Reconstructed: The Best of DJ Shadow z roku 2012 byl koherentnější nahrávkou než jeho poslední alba. Jako kdyby jeho nahrávky trpěly bipolární poruchou.

Historie se opakuje, kulisy se mění. Na novince The Mountain Will Fall je patrné, že je DJ Shadow pozorným posluchačem. Album klouže od vzdušných dubstepových ploch k downtempovým instrumentálkám a svůj prostor skvěle využívají hosté, jako pianista Nils Frahm nebo trumpetista Matthew Halsall. Zkušenosti jsou cítit z každého tracku, jen málokdo si dovolí tak překotné změny temp v rámci jednotlivých skladeb. Očekávalo se, že Nobody Speaks, hostovačka s Run the Jewels, bude ozdobou nové desky, westernový boom bap s taťkovským frázováním El-P a Killer Mikea je ale jejím největším zklamáním a zapadl by i na soundtracku k filmu Django Unchained.

03657784.jpeg

Nebojsa Davis se pouští do pro něj zatím neznámých krajin, jako by na novém albu šlo o jediné – nonstop hecování, jak daleko jde ještě zajít. To je ale zároveň důvodem, proč je deska The Mountain Will Fall daleko méně zábavná jako celek. Davis jako už mnohokrát ukazuje mistrný cit pro detail a přehršel nápadů. The Mountain Will Fall je ale zkrátka další nestabilní sloučeninou v diskografii experimentátora DJe Shadowa.

Hodnocení: 65 %
DJ Shadow – The Mountain Will Fall (Recountructed, 2016)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka