Do roka, měsíce a do dne: DD/MM/YYYY v klubu 007!

3. únor 2010

Po premiéře v Divadle Archa na předloňském Famufestu se v úterý 9. února do Česka vrací kanadská experimentální úderka DD/MM/YYYY. Tentokrát má spadeno na pražskou Sedmičku: je tedy pravděpodobné, že v těsnějších útrobách strahovského klubu půjde o ještě intenzivnější zážitek.

Psaná varianta jejich názvu, jež svého času přiváděla do rozpaků hudební publicisty po celém světě, není jedinou kuriozitou, kterou si kapela pěstuje. DD/MM/YYYY nezávislou scénu oživili jak svou abstraktní vizí rockového žánru, tak i tím, že jednotliví členové formace si průběžně vyměňují své role.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ PŘÍSPĚVEK!

Noise-rocková pětice vznikla v Torontu v roce 2003 a o dva roky později na sebe upozornila deskou s tasemnicovitým názvem Blue Screen of Death/Journey To and Escape From the Fortress of the Fluffy Love Cloud. Průlom ovšem přišel až s další nahrávkou Are They Masks? z roku 2007. Po nadšených ohlasech na ní následně odehráli turné po boku indie ikonek jako jsou Japanther, Dan Deacon, Crystal Castles nebo Kid Koala.

01086958.jpeg

DD/MM/YYYY kloubí disonantní motivy s art-rockovými a hlukovými pasážemi, který si občas odbočí k popové chytlavosti. Jejich rtuťovitá muzika s manickými vokály je postavena na rozeklaných, neotesaných kytarách, nestabilních perkusích a syntezátorech, jejichž zvuk odkazuje až k osmdesátkové gameboyové estetice. Samotní muzikanti pak tvrdí, že jejich jediným konceptem je nemít koncept. Ať už je to jakkoli, hudba DD/MM/YYYY jako by stále někam pospíchala - a rovněž kapela samotná neposedně mění svou tvář.

V polovině loňského vydali kanadští frenetici zatím poslední desku Black Square, s níž právě míří do Evropy. Jejich pražský koncert slibuje vysoce energetickou podívanou: až se v plné míře začne kumulovat energie jiskřící mezi frontmanem Tomasem De Balsem a zbylou čtveřicí, nebudete vědět, kam dřív skočit.

01086959.jpeg
Spustit audio