Dokument Message from Dement dorazil do Prahy

13. leden 2014

„Rodina Dementa původně pochází z Československa, z Brna. Před druhou světovou válkou emigrovali jako většina Židů do Brazílie. Co je na tom ale opravdu děsivý, je, jak se to téma ob generaci dostává rodině zpátky pod kůži. Utečete z jednoho bezpráví a další generaci potká jiná pěst do tváře, když vám náckové zabijou kamaráda,“ přibližuje pozadí dokumentu Message from Dement jeho autor Tomáš Elšík.

Dva měsíce strávil s kamerou ve společnosti hlavní postavy místního antifašistického hnutí, jejíž reálné jméno v rostoucím napětí nakonec z titulků stáhl. Před rokem pankáčovi zvanému Dement gang neonacistů ubodal nejlepšího přítele. Rozhodl se proti nim bojovat všemi možnými způsoby − hudbou, streetartem, informovaností, ale i zbraněmi. Absolventa FAMU, který jej zpovídal na kameru, jsme se zeptali, co na výhrůžné řeči o násilném protiútoku říká?

„Mně obecně takovej radikalismus strašně vadí. To je jeden z důvodů, proč jsem ten dokument taky točil. Ve filmu je otázka, jestli má smysl vytloukat zub za zub. Taky jsme se dohodli, že veškerý promítání v Čechách bude probíhat jako benefice. Veškerý finance, který vyděláme, půjdou na právníky, aby se to vyřešilo legální cestou a aby ti vrazi šli opravdu za mříže a už se odtud nedostali.“

Celý dokument Message from Dement provází paranoidní atmosféra, která varuje před rostoucí agresí ze strany neonacistických gangů a lhostejností místní policie. „Sám jsem tam pár neonacistů potkal, a když vidíte člověka, co má na krku vytetovaný SS, nic dobrýho si o tom myslet nemůžete. Do jaký míry to sahá, jsem si uvědomil až poté, co jsem z Brazílie odjel,“ dodává k atmosféře v Sao Paulu Tomáš Elšík.
Jaká je přes atmosféru strachu brazilská punková scéna? To můžete prozkoumat při poslechu celého rozhovoru nebo navštívit dnešní premiéru dokumentu v kině Aero.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio