Došel vám dech? Grundfunku tedy dechy rozhodně nedošly!

2. únor 2023

Závěrem ledna jsme propluli hned několika žánry, kterým dominoval funk, afrobeat i jazz. Poslední jmenovaný žánr byl zastoupen díky novým deskám trumpetisty Malcolma Strachana a saxofonistky Lakecie Benjamin. Stejně tak jako v nevšední nahrávce Where You Wish You Were dua pianisty Billa Laurance a v tomto případě hráče na akustickou baskytaru a oud Michaela Leagua.

Afrobeat naopak zastupovala ukázka z chystané desky Siparia to Soweto, kterou natáčel mezi lety 2012 a 2016 spolu s muzikanty z Trinidadu trumpetista Hugh Masekela. A funk? Ten byl všude okolo.

V britském Sussexu vznikla před pár lety zajímavá kapela Pale Sabres, která se po přejmenování na The Stash Collective a za pomoci hostující Laury Vane představuje s prvním singlem Downstairs To Dance pod svým novým názvem.

ORGŌNE se pro letošek rozhodli svou hudbu šířit pomocí singlů vydávaných periodicky každý měsíc. A tím prvním v řadě je skladba You Got It s hostujícím Jamiem Allensworthem.

Jinak než v různě tvarovaných a barevně kombinovaných prošívaných dekách si už MonoNeona ani neumíme představit. A právě o tom natočil tento žádnými konvencemi nesvazovaný muzikant nejnovější věc Quilted! spolu s hostujícím Georgem Clintonem.

Druhé studiové album Point Of No Return spoluzakladatele The Haggis Horns, trumpetisty Malcolma Strachana je na světě. Celé si jej můžete poslechnout a případně jej podpořit tu.

Liliana Andrade seznámila Mockyho s předchůdkyní samby –⁠ s kizombou, která původně vznikla v Angole. A na základě tohoto seznámení vzniklo EP Ethernal Samba, v rámci kterého se za vokály představila právě výše zmíněná portugalská zpěvačka mající kořeny i na Kapverdách, kam se kizomba také rozšířila.

Čtvrté studiové album Phoenix vydala tento týden saxofonistka Lakecia Benjamin a to nejen za producentského přispění bubenice Terri Lyne Carrington, ale i řady hvězdných hostů. Kterých? To už si spolu s deskou nastudujte v odkazu níže..

Playlist dílu najdete tady

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka