Drom v Echu: sdílení je důležité, věci děláme rádi společně

4. květen 2018

Liberecká kapela Drom se poprvé výrazně zapsala debutovou deskou Hectop (2012) a už tehdy se zařadila mezi nejintenzivnější koncertní kapely, jaké se v širším okruhu českého (post)hardcoru pohybují. Nyní se kapela vrací s další koncepční nahrávkou nazvanou Tady bůh není! ...A právě o ní přijeli do studia vykládat dva členové Drom, kytarista a zpěvák Charlie a kytarista Jirka.

„Nechceme dělat písničky jen tak,“ říká první z nich s poukazem na téma koncentračního tábora v Letech, které se celým albem prolíná. Pro daný motiv se kapela rozhodla před několika lety, během nichž vytvořila s vykřičníkem v názvu souznící apelativní desku, která se ale zdráhá přímočarého kazatelství. „Vytáčí mě debaty o tom, jestli to byl, nebo nebyl koncentrační tábor,“ dodává Charlie s tím, že skládání alba doprovázelo i obšírné studium problematiky.

„Rádi spolupracujeme s různými lidmi,“ říkají Drom, kteří tentokrát k produkci přizvali Ondřeje Ježka. „Nechá tě dělat, co ti jde, a zároveň nad tím má naprostou kontrolu,“ vyzdvihují jeho kvality s tím, že desku částečně poznamenaly i koketérie s elektronikou. „Není si na co stěžovat,“ dodávají pak Drom, když dojde řeč na hudební scénu a koncertní možnosti v Liberci s tím, že oni sami participují na chodu klubu Azyl i festivalu Ještědská odysea.

O Drom bude v nejbližších měsících slyšet nejen díky novému albu, ale i díky chystaným splitům, ty jsou v plánu hned tři – se spřízněnými kapelami BBYB, Blues for the Redsun a Tengri. Desku Tady bůh není! teď kapela pokřtí na několika koncertech, mimo jiné v pražském klubu FAMU (10. května) a brněnském Kabinetu múz (12. května).

Playlist:

Drom – Tady bůh není
Gattaca – Panoptikon
Remek – Na konci
Dáša fon fĺaša – Strom
Fasteratu – Faust
BBYB – Papírový nečasožrout
Esazlesa – Zdenku
Protijed – Zubatá kosa
Drom – 339

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.