Druhá Prague Pride ladí barvy

10. srpen 2012

Vloni se Praha připojila k dalším evropským metropolím, které mají svůj průvod hrdosti gayů a leseb. První Prague Pride přitáhla 25 000 účastníků. Jaká jsou očekávání a ambice letošního pokračování přišel říct jeden z organizátorů, Jakub Starý.

Kdo letos akci podpořil a na jaké překážky organizátoři stále narážejí? Jaká jsou specifika pražského průvodu gayů a leseb? Jak vznikal program téhle pestrobarevné události?

Druhé pokračování Prague Pride běží od 13. do 19. srpna. Jedna velmi zajímavá položka z jejího programu už ale proběhla. Na webu praguepride.com si můžete přečíst výsledky historicky první debaty prezidentských kandidátů o tématech, která zajímají LGBT komunitu. Zúčastnili se jí Jiří Dienstbier, Jan Fischer a Miloš Zeman.

O prezidentské debatě jsme se také zmínili v rozhovoru, na který přišla Kateřina Saparová, zástupkyně ředitele Prague Pride. Interview se jinak točilo hlavně kolem výstav na festivalu, především kolem výstavy Různé rodiny, stejná práva na piazzettě Národního divadla. Tato výstava obsahuje velkoformátové fotografie lesbických a gay rodičů s jejich dětmi.

02699853.jpeg

Prague Pride – týdenní kulturní festival, jež má vedle oslavy lidské rozmanitosti za cíl upozornit i na některé přetrvávající problémy v respektování práv LGBT komunity a na nutnost respektování lidských práv obecně. Prague Pride 2012 nabídne v sedmi dnech workshopy, debaty, divadelní a filmová představení a koncerty. Festival vyvrcholí v sobotu 18. srpna průvodem centrem Prahy a hudebním festivalem na Střeleckém ostrově za účasti českých i zahraničních interpretů, ale i Českého rozhlasu Radia Wave.

Radio Wave věnuje tento den celé odpolední vysílání tématu různorodosti, tolerance a respektu. Přímo z místa konání vás budeme informovat z improvizovaného studia na Střeleckém ostrově. Odpolední ON AIR s Veronikou Ruppert vám tak zprostředkuje atmosféru oslav. Pozveme si několik hostů nejen z řad organizátorů akce. Speciální sobotní vysílání Radia Wave věnujeme celému spektru témat v duchu názvu jedné z přednášek letošního ročníku „Menšiny v menšinách“ – od náboženství po život LGBT s tělesným postižením, transgender či téma homosexuality romské menšiny.

Radio Wave je mediálním partnerem Prague Pride 2012, svou podporou tak chce přispět vzájemnému porozumění, toleranci a respektu ve světě, v němž žijeme.

Zůstaňte naladěni, Radio Wave se hrdě ohlásí tuto sobotu ve 13:00 živě z oslav Prague Pride.

Spustit audio