„Druhý příchod Krista je Kačenka.“ Komiks Spiritistky píše o společnosti hladové po přesahu

18. únor 2021
Liberatura

Možná si pamatujete virální video, ve kterém dvě starší ženy s dojetím oznamují velikou věc. Nad Zemí létají energeticky negativní i pozitivní koráby, přišly se podívat, jak Kačenka řekne, že je stoprocentně inkarnovaný archanděl Uriel a druhý příchod Kristova vědomí. Viděla ho i spisovatelka, scenáristka a známá firma Liberatury Klára Vlasáková. Spolu s ilustrátorkou Juliánou Chomovou teď představuje komiks Spiritistky.

„To video mi ukazoval kolega v práci. Nejdřív jsme se tomu chichotali. Čím déle jsme to sledovali, probublával ve mně pocit studu a trapnosti. Plus potom lítost, že aktérky tomu, co říkají, fakt věří. Říkala jsem si, co mají asi za sebou,“ vypráví Klára, jak poprvé viděla video, které volně inspirovalo její komiks. Místo Kačenky a její patronky v komiksu vystupují Salvátora a Laura. Objíždějí spolu republiku, Laura získá zázračný dar léčit dotykem, ale sama se ve světě potácí. 

„Bylo pro mě důležité, aby z postav nebyly žádné karikatury,“ vysvětluje Klára. U Spiritistek se opravdu nezasmějete. Spíš přemýšlíte, jaký vztah mezi sebou mají postavy Salvátory a Laury a proč je k nim společnost na jednu stranu tak nedůvěřivá a na druhou stranu po nich toho tolik chce. „Ve Spiritistkách se lidi neobracejí k sobě. Já chci a ty vydej – to je typ vztahu, který tam převažuje,“ říká Klára. „Není tam sdílení věcí, ze kterých by hlubší spiritualita mohla povstat.“

Kdo je tu ten špatný? Ezoterické šarlatánky, nebo společnost, která chce krev? A proč dnešnímu světu tolik chybí přesah? Poslechněte si Liberaturu o komiksu Spiritistky! 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.